Πρόληψη ρυτίδων και αντιγήρανσης με φυτικά λάδια


Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα περισσότερα καλλυντικά του εμπορίου είναι τα φυτικά λάδια. Τα φυτικά λάδια είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την περιποίηση του δέρματος, επειδή προσφέρουν ελαστικότητα και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Ε, Α. Β, D κι έτσι δρουν αποτελεσματικά κατά του ξηρού, σκληρού και θαμπού δέρματος.
Ευεργετικά λάδια είναι τα παρακάτω:
-Ένα από τα πιο σημαντικά λάδια για την ελαστικότητα και θρέψη του δέρματος είναι το νυχτολούλουδο το οποίο, χρησιμοποιείται πιο συχνά σαν διατροφικό συμπλήρωμα, είναι όμως εξίσου ευεργετικό και στην φροντίδα του δέρματος. Μειώνει αισθητά τη διαδερμική

Οι ευεργετικές ιδιότητες του δυόσμου

Ο δυόσμος αποτελεί ένα από τα πιο αρωματικά βότανα που η φύση μας έχει χαρίσει. Η δροσερή μυρωδιά των φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων του είναι αυτή που ωθεί πολλές γυναίκες να το χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους.
Σύμφωνα με το queen.gr, η χρήση του δε σταματά εκεί... όπως άλλωστε και αρκετά άλλα φυσικά συστατικά, τα οφέλη του δυόσμου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά! Πόσο μάλλον, όταν ένα τέτοιο μυρωδικό αναζωογονεί την επιδερμίδα μας! Δείτε λοιπόν τις τοπ 3 ευεργετικές ιδιότητες του στην επιδερμίδα!
1. Καταπραϋντικές ιδιότητες
Ο δυόσμος ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται σε κρέμες που χρησιμοποιούνται για την

6+1 ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΚΑΡΥΔΑΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ!

Το έλαιο καρύδας είναι από τα πιο ευεργετικά φυσικά συστατικά και όχι τυχαία: είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία γιαυτο και αποτελεί θαυματουργή λύση σε πολλά από τα μικρά (ή μεγάλα) προβλήματα ομορφιάς- και όχι μόνο.
Δείτε 7 διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και, αν δεν το έχετε ηδη κάνει, εντάξτε το στην καθημερινότητά σας- θα μας θυμηθείτε!
1) Ενυδάτωση επιδερμίδας και θεραπεία δερματικών προβλημάτων
Το έλαιο καρύδας ανακουφίζει από τα προβλήματα του δέρματος όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα και το έκζεμα. Ακόμη, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του, διεισδύουν στις

Έξυπνες κινήσεις για να ανακουφιστείτε από το μπούκωμα και το συνάχι (video)

Όλοι κάποια στιγμή έχουν έρθει αντιμέτωποι με το άκρως ενοχλητικό μπούκωμα της μύτης και το συνάχι, τα οποία μπορεί μεν να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία, ωστόσο μας εμποδίσουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ειδικά στον ύπνο, η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της δυσκολίας στην αναπνοή.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με το onmed, για να ανακουφιστείτε από το μπούκωμα και το συνάχι: 

Εισπνοές με σκόρδο

Αν η λοίμωξη δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως ακόμα, οι εισπνοές πρέπει να είναι η πρώτη σας πορεία δράσης για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία.

Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο σε αυτό (3 έως 4 σκελίδες αρκούν). Σταθείτε πάνω από την κατσαρόλα που βγάζει ατμούς, καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αρχίσετε να παίρνετε βαθιές εισπνοές. Στην αρχή ίσως νιώσετε λίγο δυσάρεστα/άβολα, αλλά θα σας βοηθήσει.

Συνταγές: Περιποίηση δοντιών με αιθέρια έλαια και φυσικά υλικά

ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΜΑ
300ml ανθόνερο εσπεριδοειδών ή απεσταγμένο νερό
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
Αναμιγνύετε αρχικά τα αιθέρια έλαια σε αποστειρωμένο μπουκαλάκι και τα αφήνετε για ένα βράδυ, στη συνέχεια προσθέτετε το ανθόνερο και το στοματικό διάλυμα μέντας είναι έτοιμο. Για πιο δροσερή αίσθηση φυλάξτε το στο ψυγείο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Συνταγή 1
Προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας μαζι με την οδοντόκρεμα σας, είναι ιδανικό για καθαρή αναπνοή. Αποφύγετε το αιθέριο έλαιο μέντας σε περίπτωση εγκυμοσύνης και για παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Συνταγή: Φυσικό στοματικό διάλυμα με κανέλα


Η κανέλα είναι ένα υλικό με μεθυστικό, γλυκό άρωμα και φοβερές αντιμικροβιακές ιδιότητες.  Σε μια δημοσίευση του περιοδικού The lady’s dressing room το 1893 λέγεται ότι στην περιοχή της Ιάβας, οι άνθρωποι συνήθιζαν να μασούν ένα ξύλο κανέλας για να έχουν φρέσκια αναπνοή και μια γλυκιά επίγευση.
Για να μην κυκλοφορείτε όμως με ένα ξύλο στο στόμα, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό στοματικό διάλυμα για να το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε!
{Τα υλικά που θα χρειαστείτε}

Έρευνα: Το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος.


Νέα Υόρκη
Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, εστίασαν σε πάνω από 69.000 γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας στην Κίνα, επί μια δεκαετία, και διαπίστωσαν ότι όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.


Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πράσινο τσάι. Όσες έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι για πάνω από 20 χρόνια, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 27% έως 29% για την εμφάνιση οποιουδήποτε καρκίνου του πεπτικού συστήματος. 

Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιο βαθμό το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτή την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το πίνουν, συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και ζωή. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν

Μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης και πολλά ακόμη... Στην ελληνική γη ανθούν οι «σούπερ» τροφές

Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας, που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη.

Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

Άρθρο: Εχινάκεια για την τόνωση του ανοσοποιητικού


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Οι ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν εχινάκεια πολλούς αιώνες 
πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι, για να θεραπεύουν πολλά προβλήματα, από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Aπό το 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στην Ευρώπη και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Το 1938, Γερμανοί επιστήμονες , ασχολήθηκαν σοβαρά, με την εχινάκεια και σήμερα πλέον χρησιμοποιείται ευρύτατα για την ενίσχυση της άμυνας και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και ουροποιητικού συστήματος.. Το 1994, γερμανοί κατέληξαν στο γεγονός ότι: όντως είχαμε θεαματική βελτίωση με χρήση εχινάκειας στη δόση των 900 mg/μέρα. Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια, με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτερα. Mάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις HΠA, στη Mεγάλη Bρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας.


Δραστικά συστατικά του βοτάνου:

Ελληνικά βότανα “πρωταγωνιστές” στη βελτίωση της υγείας μας

Σας θυμίζουμε τις σημαντικότερες ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας.
Η θαυματουργή υπόσταση της ελληνικής χλωρίδας είναι λίγο πολύ γνωστή. Ξέρουμε όμως τις πραγματικές δυνάμεις των βοτάνων που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας; Πρόσφατα, η μεγάλης κλίμακας παγκόσμια έρευνα Agrocos, αποκάλυψε τις 10 πιο υποσχόμενες οικογένειες φυτών με θαυματουργά αποτελέσματα τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά.

Στο Top 10 της λίστας περιλαμβάνονται και ελληνικά βότανα:

Τσάι του βουνού
Πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, όπως για παράδειγμα στα φλαβονοειδή. Έχει ευεργετική επίδραση σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Είναι αντιοξειδωτικό, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιανεμικό διότι περιέχει σίδηρο ενώ έχει και βακτηριοστατική δράση. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση τη δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Οι καλλυντικές του ιδιότητες είναι επίσης πολλές: χρησιμοποιείται σε καλλυντικά όπως κρέμες κατά της αντιγήρανσης αφού οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες),

Xαμομήλι. Ο φυσικός σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς

Διαθέτει τεράστια γκάμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων


Tαπεινό σε εμφάνιση, αλλά με μια τεράστια γκάμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων, το χαμομήλι (Matricaria Chamomilla) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα για τον άνθρωπο θεραπευτικά φυτά, ενώ αποτελεί άριστη επιλογή για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών.

H προέλευσή του
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, με αυτό αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ενώ ο Iπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για τη θεραπεία πολλών

Δεντρολίβανο: H πιο οικονομική λύση για να μακρύνουν τα μαλλιά σας! Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε.

Το δεντρολίβανο είναι ένα εκπληκτικό βότανο που εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ως βάλσαμο για την καλή υγεία των μαλλιών, ενισχύοντας τη σωστή ανάπτυξή τους! Παράλληλα, βελτιώνει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία του στο τριχωτό της κεφαλής ενώ δρα ως ανασταλτικός παράγοντας για την εμφάνιση της ξηροδερμίας και της πιτυρίδας.

Αν, λοιπόν, έχετε βαρεθεί τα κοντά μαλλιά σας και ψάχνετε απεγνωσμένα τρόπους για να τα μακρύνετε αλλά πάντα φυσικά και οικονομικά, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε θεραπείες με βασικό συστατικό τους το δεντρολίβανο. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την παρακάτω πανεύκολη συνταγή, για την οποία δε θα χρειαστεί να σπαταλήσετε μια περιουσία!

Θα χρειαστείτε μόνο

Η κουλτούρα του τσαγιού και τα οφέλη του

shutterstock_55714513Προέκυψε από λάθος πριν από χιλιάδες χρόνια και σήμερα έχει φτάσει να είναι το πιο δημοφιλές παγκοσμίως ρόφημα μετά το νερό. Βάλτε την τσαγιέρα να βράζει και μάθετε περισσότερα για το τσάι.
Μαύρο, άσπρο, πράσινο, του πρωινού, του γραφείου, της πόλης ή του βουνού, παγωμένο ή ζεστό, όπως κι αν το πιείτε το τσάι είναι ένα εύγευστο ρόφημα, ωφέλιμο στα όρια του γιατρικού και με ελάχιστες θερμίδες! Αξίζει να το έχουμε πάντα στο ντουλάπι, όπως και να ξέρουμε πώς μπήκε στη ζωή μας, τα είδη του και πώς μας ωφελεί.
Από τον αυτοκράτορα της Κίνας στην αυλή της Αγγλίας
Οι Κινέζοι θεοποιούσαν πάντα τους αρχαίους αυτοκράτορες τους. Ο πρώτος μυθικός αυτοκράτορας τους ήταν αυτός που ανακάλυψε τη φωτιά, τη μαγειρική και τη μουσική. Ο δεύτερος επινόησε, λένε, τη γεωργία, το άροτρο και πολλά θεραπευτικά βότανα, ανάμεσά τους και το τσάι. Σύμφωνα με μια παλιά κινέζικη παράδοση, λοιπόν, το τσάι ανακαλύφθηκε

Aιθέριο έλαιο λεβάντας: Εκμεταλλευτείτε τις πολύτιμες ιδιότητές του To ήξερες ότι βοηθάει και στον πονόδοντο;

Χρησιμοποιείται ευρέως και αποτελεί το πιο κοινό και πολυδιάστατο είδος αιθέριου ελαίου. Είναι εξαιρετικό στη δράση του για τη μείωση του στρες καθώς επιφέρει χαλάρωση, ιδιότητες που το κάνουν ιδανικό στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Συχνά, άτομα που υποφέρουν από αϋπνία ρίχνουν μια-δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι τους. Μάλιστα, είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε ότι αφορά τους πονοκεφάλους αλλά και τον πονόδοντο.
Εξίσου χαλαρωτική και κατευναστική δράση θα έχει εάν στάξετε λίγες σταγόνες του στο "βαπέρ" που μαλακώνει την επιδερμίδα του προσώπου και ανοίγει τους πόρους. Εάν το επιλέξετε για μασάζ, δυο σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο βασικό έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε θα δώσουν εξαιρετικά αναζωογονητικό αποτέλεσμα.

Σπαθόλαδο: Το αρχαίο βάλσαμο των Σπαρτιατών είναι το καλύτερο καλλυντικό

Το σπαθόλαδο -hypericum oil ή βάλσαμο ή St.John’s wort oil- είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο και αποδεικνύεται και το καλύτερο καλλυντικό. Το περίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών είναι ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.
Είναι ταυτόχρονα ιδανικό για το ντεκολτέ των γυναικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απαραίτητο προϊόν καλλωπισμού. Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση σε  πρόσωπο και σώμα, ενώ είναι ακόμη υγρά από το ντους, γιατί έτσι το νερό κλειδώνει την  υγρασία στο δέρμα, απλώνεται ευκολότερα και ελαχιστοποιείται η αίσθηση του λαδιού.
Όταν  σκάνε τα χείλια είναι το μόνο που τα επαναφέρει και μάλιστα, χωρίς υπερβολή μέσα σε λίγη ώρα. Είναι πάμφθηνο και το προμηθεύεται κανείς από φαρμακείο. Επιλέξτε αυτό που θα έχει  τυπωμένα στο μπουκάλι τα τυπικά χαρακτηριστικά του.
Ερχεται από την αρχαιότητα
Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές

Χειροποίητο υγροσάπουνο που σου φτιάχνει τη… διάθεση; Δοκίμασέ το!

Πολλές από εσάς θα έχετε... κόλλημα με κάθε είδους αρωματικά σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπουνάκια. Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μοσχοβολάς όλη μέρα. Αν θέλετε, λοιπόν, να φτιάξετε μόνες σας μυρωδάτα υγροσάπουνα σας έχουμε την απόλυτη συνταγή.

Υπάρχουν όντως σαπούνια που σας φτιάχνουν τη διάθεση; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αφεθείτε στη μαγεία των αιθέριων ελαίων! Πάμε να δούμε πώς θα τα φτιάξετε και φυσικά τι θα χρειαστείτε.

Πώς θα θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας

Οι ιώσεις και το κρυολόγημα καραδοκούν αυτή την εποχή λόγω των συνεχών εναλλαγών του καιρού. Ο οργανισμός χρειάζεται επομένως ενισχύσεις. 

1. Προσπαθήστε να μη στερείστε τον ύπνο. Είναι γεγονός ότι η ξεκούραση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος!

2. Δώστε έμφαση σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες. Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση πράσινες σαλάτες, προσθέτοντας λίγο ωμό σκόρδο που, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τον κίνδυνο ιώσεων. Από την άλλη αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι φτωχές σε θρεπτικά στοιχεία

Βότανα κατά του στρες

Μάθε και χρησιμοποίησε τα προς όφελος σου

Το άγχος είναι κάτι που οι περισσότεροι βιώνουμε καθημερινά. Το αίσθημα ανησυχία, η ένταση, η αγωνία αλλά και η αϋπνία είναι μερικά μόνο αποτελέσματα έντονου στρες από τα οποία καλό θα ήταν να απαλλαγούμε. Στη μάχη ενάντια στο στρες, εκτός από την άσκηση και τις χαλαρωτικές ασκήσεις έχουμε κι άλλα φυσικά όπλα στη διάθεσή μας: τα φαρμακευτικά βότανα. Μάθε γι’ αυτά κι απαλλάξου από το στρες.

7 φαρμακευτικά αγχολυτικά βότανα

1. Λυκίσκος
Μπορεί το βότανο αυτό να το έχεις συνδέσει με τη μπύρα, ωστόσο, κάνει θαύματα σε περιπτώσεις άγχους. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φαρμακευτικά βότανα με ισχυρή κατασταλτική επίδραση στο στρες. Επίσης, ένα τσάι λυκίσκου λίγο πριν τον ύπνο δίνει λύση σε προβλήματα αϋπνίας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ρόφημα με ένα κουταλάκι λυκίσκο και ζεστό νερό. Πιες το μισή ωρίτσα πριν ξαπλώσεις και καλά όνειρα.