Αρώνια: Καλλιέργεια, χρήσεις και προοπτικές

Η αρώνια, ένα φυτό με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των Ελλήνων καλλιεργητών. Η αρώνια,ήδη καλλιεργείται σε 700 στρέμματα σε όλη την ελληνική επικράτεια και τα πρώτα «μηνύματα» είναι πολύ θετικά.  Όπως εξηγεί ο τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σπανός, η συνολική παραγωγή, ύστερα από μία διετία, υπολογίζεται σε 224 τόνους (σε φυτευτικό σύνδεσμο 3μ Χ 2μ, 160 φυτά στο στρέμμα και σε δύο κιλά ανά φυτό), και σταδιακά θα αυξάνει- στο τρίτο έτος 4 κιλά το φυτό, στο τέταρτο έτος 8 κιλά το φυτό και στο 5ο έτος 10 κιλά το φυτό.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Πιερία, Αθήνα, Καρδίτσα, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα κ.α.), συγκροτούνται, μάλιστα, ομάδες παραγωγών αρώνιας, με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του κ. Σπανού.
Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa/Black Choceberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι φυλλοβόλος θάμνος, ύψους 1-3 μέτρων.    Πρόκειται για ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος, το οποίο απαντάται φυσικά στην ανατολική βόρεια Αμερική και νότια στον Καναδά, σε ευρεία έκταση, σε ξηρές και υγρές περιοχές.

Γνωρίστε το Αλάτι Ιμαλαϊων και τις ιδιότητες του

Το Αλάτι Ιμαλαΐων είναι αγνό και καθαρό εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ανέγγιχτο από πολλές από τις τοξίνες και τους ρύπους που διαποτίζουν το αλάτι των ωκεανών. Ωριμάζει τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια κάτω από έντονη τεκτονική πίεση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μηδενική έκθεση σε τοξίνες και ακαθαρσίες. Είναι κλάσεις ανώτερο από το παραδοσιακό ιωδιούχο αλάτι και στα Ιμαλάια είναι γνωστό ως "λευκός χρυσός". 


Περιέχει τα ίδια 84 μέταλλα και στοιχεία, που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. 
Η μοναδική κυτταρική δομή του, του επιτρέπει να αποθηκεύει δονητική ενέργεια. Τα μέταλλα που περιέχει είναι σε κολλοειδή μορφή, που σημαίνει ότι είναι πολύ μικρά και έτσι απορροφούνται εύκολα από τα κύτταρά μας. 

Τα οφέλη για την υγεία 

Άσθμα: φυσικές θεραπείες

Ας δούμε τις κορυφαίες φυσικές θεραπείες για το άσθμα το οποίο είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων, όπου ένας ασθενής έχει δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει λόγω κάποιου είδους απόφραξης της ροής του αέρα στους πνεύμονες.

Το άσθμα μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο.
Μερικές από τις κοινές αιτίες του άσθματος είναι η αλλεργία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάφορες ουσίες στα τρόφιμα και ορισμένα φάρμακα.
Τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα είναι ο βήχας, ο συριγμός και η δυσκολία στην αναπνοή και το σφίξιμο στο στήθος.
Υπάρχουν πολλοί ιατρικοί μέθοδοι για τη θεραπεία του άσθματος, αλλά και μερικές απλές φυσικές θεραπείες.

Οι top φυσικές θεραπείες για το άσθμα.

Κρόκος: «Ανθισμένη» αντικαρκινική βόμβα. Έρευνα πανεπιστημίου του Bradford

Μια ουσία που προέρχεται από το λουλούδι κρόκος μπορεί να εξουδετερώσει τους συμπαγείς όγκους!
Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο, η οποία βασίζεται σε μια παλαιά «ανθισμένη» συνταγή αφού έχει ως βάση της το φυτό κρόκος, αναπτύσσεται από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς που την ανέπτυξαν η θεραπεία αποτελεί μια «έξυπνη αντικαρκινική βόμβα» η οποία μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει ολοσχερώς συμπαγείς όγκους διαφορετικών μορφών της νόσου.
Το σημαντικότερο όλων είναι μάλιστα ότι στοχεύει αποκλειστικώς τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς.
Εκτιμάται έτσι ότι δεν θα συνδέεται με τις επώδυνες παρενέργειες των συμβατικών χημειοθεραπειών.

Τριγωνέλλα: το φυτό που μειώνει σάκχαρο και βάρος

Η τριγωνέλλα ή Fenugreek είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό στη Μεσόγειο, που έχει θεραπευτική δράση κατά του διαβήτη και επίσης είναι αποτελεσματικό, για τη μείωση του σωματικού βάρους.
Το εκχύλισμα από αυτό το φυτό, που επιστημονικά ονομάζεται Trigonella foenum-graecum, μπορεί και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και διευκολύνει την απώλεια βάρους σε αυτούς που κάνουν δίαιτα.
Στους διαβητικούς, η λήψη του μειώνει τις διακυμάνσεις του σακχάρου βοηθώντας τον οργανισμό να διαχειρίζεται ευκολότερα την τροφή, εκκρίνοντας λιγότερη ινσουλίνη. Κάνει δηλαδή οικονομία στην ινσουλίνη και αυτό φαίνεται ότι το επιτυγχάνει, επειδή μειώνει την αντίσταση που έχουν οι ιστοί σε αυτήν.
Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να σπάει το φαύλο κύκλο που υπάρχει στους διαβητικούς: αύξηση σακχάρου-περισσότερη ινσουλίνη-υπογλυκαιμία-περισσότερη τροφή-αύξηση βάρους.
Με λίγα λόγια το Fenugreek βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων το έχει αποδεχτεί και προτείνεται η λήψη του από τους διαβητικούς.
Επίσης χρήσιμο είναι και για όσους έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που απασχολεί το 20% του πληθυσμού και αφορά σε αυτούς που έχουν σάκχαρο νηστείας από 100 έως 125.
Πηγή: news-cobra.blogspot.gr

21 απίστευτα τρικ-φάρμακα που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε!!!!

Αντιμετώπισε ενοχλήσεις υγείας με μολύβια, μονωτική ταινία και 19 ακόμα απίστευτα φάρμακα που έχεις στο σπίτι σου και δεν το φαντάζεσαι.
Μπαλάκι του τένιςΜπαλάκι του τένις 
Αντιμετωπίζει: πονεμένα πόδια
Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις, του γκολφ ή μια κονσέρβα τομάτας. Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.
Λεμόνια ή ελιές
Αντιμετωπίζει: την ταξιδιωτική ναυτία
Η ταξιδιωτική ναυτία (ναυτία κίνησης) αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα

Επίμονος βήχας; Φτιάξτε μόνοι σας φυτικό, μυρωδάτο σιρόπι και νικήστε τον!

Πονάει ο λαιμός σας; Δε σταματάτε να βήχετε; Αν δε θέλετε, λοιπόν, ...
να πάρετε φάρμακα, τότε τι θα λέγατε να δοκιμάζατε να φτιάχνατε σπίτι σας ένα φυτικό, μυρωδάτο σιροπάκι; Πάμε να δούμε πώς:

Υλικά:
500ml νερό
250 ml μέλι
1 κ.σ γλυκόριζα (ξερή)
1 κ.σ αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.σ γλυκάνισο 

*Πατώντας πάνω στο όνομα του κάθε βοτάνου από τα υλικά, μεταφέρεστε στην αντίστοιχη σελίδα του MotherNature.gr

Άρθρο: Τσουκνίδα για αποτοξίνωση

Έχει στυπτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τις αιμορραγίες.
Τι είναι: Γνωστή για το τσούξιμο που προκαλεί, η τσουκνίδα (Urtica Dioica) είναι ένα από τα πλέον θεραπευτικά φυτά και χρησιμοποιείται
ευρύτατα για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών. 

Παραδοσιακές θεραπείες: Από τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης έκανε αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού: τα φρεσκοκομμένα φύλλα του ήταν πολύτιμα ως έμπλαστρο για τις πληγές (κυρίως για εκείνες που οδηγούν σε σήψη) και ο χυμός του για την παύση της αιμορραγίας της μύτης. Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι έτριβαν το δέρμα τους με φύλλα τσουκνίδας για να ζεσταθούν, ενώ χρησιμοποιούσαν το φυτό και κατά των ρευματισμών.
Τι υποστηρίζουν οι νέες έρευνες: 

Αγριολούλουδα με φαρμακευτικές ιδιότητες

Εκατό αγριολούλουδα της περιοχής της Νότιας Πίνδου και των Μετεώρων, ίσως τα πιο εντυπωσιακά αλλά συνάμα και τα πλέον ωφέλιμα, αφού απ' αυτά παρασκευάζονται εκατοντάδες βιομηχανικά φάρμακα "έκλεισε" στις σελίδες ενός λευκώματος ο πρώην δασάρχης Καλαμπάκας Ηλίας Ζαλαβράς, ύστερα από πολυετή έρευνα.

Το λεύκωμα αυτό, όπως αναφέρει, προλογίζοντας την έκδοση, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Ντάφης, "θα είναι μια αρχή, πολύ χρήσιμη για τους φίλους της φύσης, τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, καθώς και μια πρώτη γνωριμία με την ομορφιά της φύσης για όλους".

Κάθε Γενάρη, αναφέρει ο συγγραφέας, με το πρώτο λιώσιμο του χιονιού, μέχρι το Φεβρουάριο ή το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου, γίνεται ένα θαύμα: "Μέσα σε λίγες ημέρες, τ'αγριολούλουδα, αψηφώντας κάθε εδαφική δυσκολία, αρχίζουν να στολίζουν με τη μεθυστική τους άνθηση τα βράχια των Μετεώρων. Προχωράνε προς τα πάνω στις

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα: Ένα μπαχαρικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες


Το  turmeric - επιστημονική ονομασία Curcuma longa και ελληνικά κουρκουμάς - είναι ένα φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβερίδων ή αλλιώς οικογένεια των τζίντζερ (πιπερόριζα). H ρίζα του έχει έντονη πικρή γεύση και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Η ρίζα αυτή βράζεται, αφήνεται στον ήλιο να ξεραθεί για μερικές μέρες και έπειτα τρίβεται στο χέρι και αλέθεται για να παραχθεί η λεπτή σκόνη.
Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η ουσία κουρκουμίνη (curcumin) στην οποία οφείλει και το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του. Έρευνες δείχνουν ότι η ουσία κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συνεπώς πολλά ωφέλη για την υγεία μας. Μπορεί να 'ρίξει' τη χοληστερόλη και έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους. Επίσης είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεϊνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. 

Τσάι και ενυδάτωση του οργανισμού μας

Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε υγρά, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, το κλίμα και η ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη.

Οι κύριες οδοί αποβολής είναι τα ούρα, το δέρμα, οι πνεύμονες και -σε μικρότερο βαθμό- τα κόπρανα. Η αίσθηση της δίψας αρχίζει να αναπτύσσεται, όταν έχουμε απώλεια υγρών πάνω από 1% του σωματικού βάρους. Αν το σωματικό βάρος μειωθεί πάνω από 5% λόγω αφυδάτωσης, τότε παρατηρούνται συμπτώματα, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, μειωμένη αντοχή και συγκέντρωση, θαμπό και κουρασμένο δέρμα, ενώ αν το ποσοστό ξεπεράσει το 20%, μπορεί να επέλθει ακόμη και

Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Προφυλάξτε τον οργανισμό σας από τα μικρόβια και τους ιούς ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα με φυσικούς τρόπους. Η εχινάκεια, το ginseng, η σπιρουλίνα, τα πιο ισχυρά βότανα και οι πιο κατάλληλες τροφές για να είστε υγιείς αυτό το χειμώνα!

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα που έχετε καταναλώσει εξαιτίας της ακατάσχετης καταρροής και του συνεχόμενου φτερνίσματος είναι τόσα που ισοδυναμούν με... οικολογικό έγκλημα! Αν η συγκεκριμένη περιγραφή όχι μόνο σας είναι γνωστή, αλλά επαναλαμβάνεται και σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε χειμώνα, μάλλον ήρθε ο καιρός να αναλάβετε δράση... ή να αφήσετε τη φύση να αναλάβει δράση για εσάς. 


Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας 
Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η σωστή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, με αποτέλεσμα η πρόσληψη καθημερινής ενέργειας μέσω της τροφής να είναι ανεπαρκής, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ιούς και λοιμώξεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους είναι παχύσαρκοι και περιλαμβάνουν πολλά λίπη στην καθημερινή τους διατροφή, καθώς με αυτό τον τρόπο επιβαρύνουν το συκώτι τους, η καλή λειτουργία

Τα αφροδισιακά της φύσης - Τροφές-βότανα-συνταγές!

Από τον 5ο μέχρι τον 18ο αιώνα, επιστήμονες, ακόμα και ερευνητές, ασχολιόνταν με την ανακάλυψη ή τη σύνθεση ελιξιρίων νεότητας. Περίεργα βότανα, ξόρκια, ερωτικά φίλτρα και περίαπτα, συγκίνησαν ακόμα και πολλούς από τους φιλοσόφους της εποχής εκείνης. Και το κακό εκτεινόταν από την Ευρώπη, ως τους Εβραίους και τους Άραβες.

Επί της ουσίας:
Τα βότανα μπορεί να είναι φυτικά, αλλά δεν είναι πάντα αθώα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και βέβαια δεν πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους ή με αφροδισιακές τροφές ή φάρμακα. Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε, άγνωστο κυρίως, βότανο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Εκείνος θα σας κατευθύνει κατάλληλα για τον τρόπο και το χρόνο λήψης του.

3 super βότανα αποκλειστικά για άντρες
Το τζίνσενγκ (Panax Ginseng): είναι εξαιρετικό τονωτικό και έχει διαπιστωμένα αποτελέσματα τόσο στην αύξηση της λίμπιντο όσο και στην αποκατάσταση της σεξουαλικής

αψιθιά, το ελιξήριο του πεπτικού συστήματος

Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Αρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας. Αλλοι λαοί όπως οι Αραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες την χρησιμοποιούσαν το αψέντι ως ορεξιογόνο
Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές ”μαγικές” ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα.
Χρησιμοποιούμενα μέρη αψιθιάς
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές που