ΟΡΧΙΣ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών)


Το Σαλέπι είναι ένα είδος ορχιδέας που φύεται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Το ρόφημα Σαλέπι παράγεται από τους βολβούς του φυτού. Επιστημονικά ονομάζεται ΟΡΧΙΣ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ και στη λαϊκή γλώσσα σερνικοβότανο. Κατά την μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός Σάτυρου, που καταδικάστηκε να γίνει φυτό επειδή βίασε μια ιέρεια στη διάρκεια των Βακχικών μυστηρίων. Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην αρχαιότητα για τις ορχιδέες και τους έδωσε την ονομασία τους από το σχήμα του βολβού τους. Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Βγαίνει από το σπόρο άγριας ορχιδέας και εικάζεται πως το πήρανε οι Μικρασιάτες μαζί τους όταν φύγανε. Από αυτούς το έμαθαν οι Τούρκοι, ενώ πολλοί από εμάς πιστεύουμε πως είναι τουρκικό ρόφημα.

Συνταγές του 1 λεπτού για την περιποίηση του δέρματος!

Μάσκα ή peeling προσώπου: Θα χρειαστείς ίσες ποσότητες από μέλι, αλεύρι βρώμης και γιαούρτι (με όσα λιπαρά θες λολ). Ανακάτεψε τα υλικά και άπλωσε την μάσκα στο πρόσωπο για 20’. Στην συνέχεια ξέμπυνε με χλιαρό νερό. Αυτή η συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν scrub λόγω της βρώμης που περιέχει. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία, απλά αυτή τη φορά τρίψε το πρόσωπο σου με απαλές και κυκλικές κινήσεις. 

Tip για τα σκασμένα χείλια: 

Αχιλλέα - Ένα φυτό γνωστό από την Αρχαιότητα με Δεκάδες Ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αχιλλέας
Είναι ένα αρωματικό, πικρό, τονωτικό, χωνευτικό φυτό, το οποίο καθαρίζει το αίμα. Είναι ορεκτικό και χρήσιμο για κουρασμένους και καταπονημένους ανθρώπους. Έχει σπασμολυτικές, στυπτικές, ηρεμιστικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιαιμορραγικές, αντιφλογιστικές, επουλωτικές, παυσίπονες ιδιότητες. Η Αχιλλέα καθαρίζει το αίμα, διαστέλλει τα αγγεία του αίματος, είναι υποτασικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, αυξάνει την εφίδρωση, την διούρηση, την έκκριση της χολής, και βοηθάει στην δυσπεψία. Είναι αντιοξειδωτική και απομακρύνει τυχόν τοξίνες από τον οργανισμό.
Για εσωτερική χρήση συστήνεται καλύτερα το έγχυμα ή το αφέψημα της Αχιλλέας.

Θεωρείται το βότανο που η μητέρα φύση έχει χαρίσει στις γυναίκες, αφού καλμάρει πολλές γυναικολογικές ανωμαλίες όπως δυσμηνόρροια δηλαδή έντονοι πόνοι περιόδου, αμηνόρροια, διαταραχές στην εμμηνόπαυση και σπασμούς μήτρας - σύμφωνα με τον γιατρό Jean Valnet. Είναι ρυθμιστικό της περιόδου και μειώνει την έντονη αιμορραγία της περιόδου.

Αχιλλέα by MotherNature.gr

Είναι αντισπασμωδική, σπασμολυτική γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε αέρια, νευρικούς σπασμούς, αλλά και στο άσθμα, την κολίτιδα και άλλες νευρικές γαστροπάθειες, που χρειάζονται τη χαλάρωση των εσωτερικών λείων μυών. Δρα εξαιρετικά στους μυς της μήτρας.

Χορηγείται στην ατονία του πεπτικού συστήματος.

Είναι ανθελμινθική, σκοτώνει κάποια παράσιτα των εντέρων αν γίνεται εσωτερική χρήση της Αχιλλέας με χυμούς ή βάμματα.

Έχει παυσίπονες ιδιότητες και μαλακώνει τους πόνους αρθριτικών και ρευματισμών.

Είναι αντιπυρετική η Αχιλλέα και ιδανική σε κρυολογήματα, γρίπη, καταρροή, βήχα. Διεγείρει την εφίδρωση και σφίγγει τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, μειώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την έκκριση της βλέννας. Από προσωπική χρήση της Αχιλλέας το έγχυμα της Αχιλλέας ρίχνει πυρετούς μέχρι 38 βαθμών!

Είναι διουρητική, καθαρίζει τα νεφρά και την ουρήθρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ακράτεια ούρων των παιδιών και δίνεται σε χαπάκια που έχουν μέσα τους σκόνη Αχιλλέας.

Είναι χολαγωγική δηλαδή αυξάνει την έκκριση της χολής με αποτέλεσμα να δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την κανονική λειτουργία του συκωτιού και γι’ αυτό βοηθάει στην πέψη λιπαρών τροφών.

Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κιρσών, φλεβίτιδας και αιμορροΐδων. Έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και βοηθάει ενάντια στην υπέρταση. Είναι προληπτική ενάντια στις θρομβώσεις και στην αρτηριοσκλήρυνση και ισχαιμία. Συστήνεται ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα.

Για εξωτερική χρήση συστήνεται καλύτερα ο χυμός, το κατάπλασμα ζεματισμένων φύλλων ή σκόνη ξερών φύλλων.

Η Αχιλλέας είναι στυπτική, αιμοστατική δηλαδή σταματάει τις εξωτερικές αιμορραγίες και είναι επουλωτικό για πληγές, αλλά και εσωτερικές αιμορραγίες, όπως των πνευμόνων, του στομάχου, των εντέρων, της μήτρας, των νεφρών, σε ρινορραγίες και σε αιμορροΐδες. Στις ρινορραγίες ο χυμός της Αχιλλέας στάζετε στην μύτη, ή μουσκεύεται μια γάζα όπου μπαίνει στις τρύπες της μύτης.

Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει.

Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας.

Έχει παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της Αχιλλέας αν τα μασήσουμε σταματάνε τον πονόδοντο.



Χημικές ιδιότητες της Αχιλλέας
Έχουν απομονωθεί από την Αχιλλέα γύρω στις 40 χημικές ουσίες. Και σύμφωνα μ’ αυτά τα χημικά συστατικά μπορούμε να καταλάβουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αχιλλέας.
Περιέχει 1,4 % αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει μπλε χρώμα και περιέχει την αζουλίνη έως 51% η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει ακόμα βορνεόλη, τερπινεόλη, λιναλοόλη, σαβινένιο, χαμαζουλένιο που είναι αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικό, καμφορά, σινεόλη, ισοαρτεμισία κετόνη και ίχνη θουξόνης. Και το χαμομήλι περιέχει αζουλένιο που είναι ένα σεσκιτερπενικό δικυκλικό.

Επίσης η Αχιλλέα περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες, οι οποίες είναι η μιλλεφολίδη και η ακέτυλο βαλχανολίδη οι οποίες είναι πικρές και τονωτικές ουσίες, φλαβονοειδή τα οποία είναι υπεύθυνα για την αντισπασμωδική δράση της Αχιλλέας, πολυακετυλένια, τριτερπένια, φυτικές χρωστικές, οι οποίες διευρύνουν τις περιφερειακές αρτηρίες και συντελούν στη διάλυση θρόμβων. Ακόμα περιέχει ταννίνες, που έχουν επουλωτικές ιδιότητες, κουμαρίνες, σαπωνίνες, στερόλες, ένα όξινο γλυκοαλκαλοειδές την αχιλεΐνη, η οποία δίνει την χαρακτηριστικά πικρή γεύση στην Αχιλλέα, μειώνει την υπέρταση και σταματάει τις αιμορραγίες και είναι αντιοξειδωτική ουσία, κυανιδίνη, η οποία επηρεάζει τα νεύρα των εσωτερικών οργάνων και επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό. Επίσης περιέχει αμινοξέα, οξέα όπως σαλικυλικό οξύ, σάκχαρα όπως γλυκόζη, σουκρόζη, μανιτόλη, βιταμίνη C και Κ, κινεόλι, προαζουλένη, στυπτικές ουσίες, ρητινώδης ουσία και άλατα.

Φυσικές Ιδιότητες του αιθέριου ελαίου της Αχιλλέας
Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από απόσταξη με ατμό από τα άνθη του φυτού και είναι ένα σκούρο πράσινο-μπλε υγρό με φρέσκια δροσερή, γλυκιά αλλά στυφή οσμή με ελαφρώς πικρή γεύση.
Η νότα αιθέριου ελαίου είναι υψηλή, πράγμα του σημαίνει ότι εξατμίζεται εύκολα και στάζει γρήγορα.
Το αιθέριο έλαιο είναι ουσιαστικά μια φυσική σύνθετη οργανική ένωση με έντονη οσμή, που σχηματίζεται στα άνθη της Αχιλλέας και λιγότερο στα φύλλα της. Το αιθέριο έλαιο παραμένει εκεί και δεν κυκλοφορεί στα διάφορα μέρη του φυτού. Από χημική άποψη δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά έλαια (γλυκερίδια). Το αιθέριο έλαιο είναι πολύ σημαντικό για το φυτό γιατί το χρησιμοποιεί για να αμύνεται σε διάφορες επιθέσεις εντόμων και ζώων.
Το υδροδιάλυμα που βγαίνει από την απόσταξη μαζί με το αιθέριο έλαιο είναι εξίσου καλό για το δέρμα όπως και το ροδόνερο. Η μυρωδιά του είναι άγρια και δυνατή που μοιάζει περισσότερο με την οσμή των λουλουδιών παρά με το αιθέριο έλαιο.


Βιβλιογραφία
Θεραπευτικά βότανα και φυτά – εκδόσεις Ίριδα
Τα φαρμακευτικά Βότανα και οι χρήσεις τους – Hans Fluck – Εκδόσεις Μπίμπης
Σημειώσεις Αρωματοθερεπείας – Πόπη Κανά – NHS
Τα βότανα στην τρίτη χιλιετία και η χρήση τους στην Οικογένεια – Χρήστος Κάτσης – Εκδόσεις Χιλιόφυλλο
Περιοδικό Natural Health Science – τεύχος 2 – Λεβάντα- Σπύρος Ζουρνατζής
Μαγικά Βότανα – Margaret Picton – Εκδόσεις Κοχλίας
100 Βότανα 1000 θεραπείες - Κώστας Μπαζαίος
Εύκρατες Γεύσεις - Στέλιος Παρλιάρου
Μ. Αβραμάκης Θ. Βραχνάκης – Αρωματικά και φαρμακευτικά Φυτά, 2005
Β. Σκρουμπής – Αρωματικά, φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά της Ελλάδας, Εκδόσεις Αγρότυπος 1998
Β. Σκρουμπής – Αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια, Β’ έκδοση, 1988
Τα βότανα στην κουζίνα – Μαρία & Νίκος Ψιλάκης
Φυτά του Ολύμπου – Arne Strid – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας –1980
Αιθέρια έλαια – Colleen K. Dodt – Εκδόσεις Ψύχαλου
Φυσικές συνταγές ομορφιάς – Τάκης και Παμπίτσα Καβαλλιεράτου – Εκδόσεις Πατάκη 


Πηγή: fysikaproionta.blogspot.gr



Αντιοξειδωτική δράση με κρόκο και πράσινο τσάι

Δύο από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φυτά, με αμέτρητες ιδιότητες και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συναντιούνται σε αυτό το υπέροχο ρόφημα. Προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς, τα δύο φυτά αποτελούσαν από τα αρχαία χρόνια βασικά συστατικά της ιατρικής επιστήμης και θεωρούντας ελιξήρια μακροζωϊας.

Λίγα λόγια για τον Κρόκο:
Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus L.) είναι ενα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι.
Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο.
Είναι αντιθρομβωτικός και τονωτικός, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό και δυναμωτικό.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ., ενώ αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο. Η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι ο κρόκος ασκεί:
1. Αντιοξειδωτική δράση.
Η δράση αυτή θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό από πολλές πλευρές.
2. Αντιθρομβωτική δράση.
Αποτέλεσμα της αντιαιμοπεταλιακής δράσης που παρατηρήθηκε σε εργαστηριακό επίπεδο. Στη δράση αυτή αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Valencia της Ισπανίας όπου η κατανάλωση κρόκου είναι μεγάλη.
3. Αντικαρκινική δράση.
Η δράση αυτή διαπιστώθηκε από πολλές έρευνες σε καθαρά πειραματικό επίπεδο.*
4. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα).
5. Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα (σχετικό σκεύασμα κυκλοφορεί στην Ευρώπη). Μέχρι στιγμής, η μελέτη της βιολογικής δραστικότητας των φυσικών υδατοδιαλυτών καροτενοειδών του κρόκου έδειξε ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα των σειρών Κ562 και Ηί-60 (λευχαιμικά κύτταρα)

Λίγα λόγια για το πράσινο τσάι:
Μερικές από τις αποδεδειγμένες δράσεις του είναι:
Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, υποστηρίζει την πέψη, βοηθά την καρδιά και το κυκλοφορικό, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, ενδυναμώνει τα οστά, προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, επιβραδύνει τη γήρανση της επιδερμίδας, επιταχύνει τις καύσεις, διευκολύνει το αδυνάτισμα, μειώνει το σωματικό λίπος και αυξάνει την αντοχή.

Αποτελεί πραγματικό ελιξήριο υγείας και νεανικότητας, αφού μας προσφέρει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η δράση του όμως δε σταματάει εδώ. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι ΄χαρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καθημερινή μάχη του κατά των μικροβίωνκαι των ελεύθυερων ριζών, αυξάνοντας έτσι την προστασία μας απέναντι στις ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Το πράσινο τσάι, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στον έλεχγο της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει και στην καλή υγεία του συκωτιού.

Τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου στις χώρες της Δύσης είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 70% περίπου των περιπτώσεων σχετίζονται με τη διατροφή, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για το ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στην πρόληψη του καρκίνου.


Κρόκο Κοζάνης και Πράσινο Τσάι θα βρείτε στο ίδιο σακουλάκι στο:


8 παράδοξες θεωρίες υγείας επιβεβαιώνονται

Αν πιέσετε με λίγη μαργαρίνη, την περιοχή όπου χτυπήσατε, θα αποφύγετε το καρούμπαλο και τη μελανιά, ενώ αν τοποθετήστε παγοκυψέλες κάτω από τις μασχάλες σας, θα «ρίξετε» τον πυρετό και άλλα τέτοια ευφάνταστα γιατροσόφια, απαντούν δυναμικά στη συμβατική ιατρική. Ή μήπως όχι;

Μέσα από το άρθρο ο συντάκτης επιχειρεί να δώσει απαντήσεις !




  • Μέλι για την επούλωση πληγών: Αλήθεια
Το μέλι θεωρείται αποτελεσματικό στην επούλωση πληγών, λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Έχει ανασταλτική δράση σε περίπου 60 είδη βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτες, ενώ παράλληλα, έχει υψηλή οσμωτική επίδραση και παράγει χαμηλά επίπεδα του υπεροξειδίου του υδρογόνου, μια ελεύθερη ρίζα, που είναι τοξική για τα βακτήρια (σε χαμηλή συγκέντρωση) αλλά ασφαλής για τα ανθρώπινα κύτταρα.


  • Παγοκύστες για τον υψηλό πυρετό: Αλήθεια
Συνήθως δεν είναι «σημαντικό» να ρίξετε τον υψηλό πυρετό, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιοί και τα βακτήρια αναπτύσσονται σε κανονική θερμοκρασία του σώματος. Άρα, ο πυρετός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αφορούν ένα μικρό παιδί ή έναν ενήλικα με αρκετά υψηλό πυρετό, οι παγοκύστες κάτω από τη μασχάλη μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Η συγκεκριμένη περιοχή του σώματος έχει μεγάλη παροχή αίματος κοντά στο δέρμα, με αποτέλεσμα οι παγοκύστες να μειώνουν τη θερμοκρασία του αίματος που περνά (μέσα από αυτή την περιοχή) και κατά συνέπεια να …ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Εάν ο γιατρός σας, σας δώσει το «πράσινο φως» για την τακτική αυτή, μπορείτε να την εφαρμόσετε, τυλίγοντας την παγοκύστη σε μια πετσέτα και τοποθετώντας την κάτω από τη μασχάλη, αλλά όχι για περισσότερα από 20 λεπτά.


  • Ένα κέρμα για το τσίμπημα μέλισσας και το πρήξιμο: Ψέμα
Δεν υπάρχει καμία απολύτως έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι, αν τοποθετήσετε ένα κέρμα στο σημείο που σας έχει τσιμπήσει κάποια μέλισσα θα απαλλαγείτε από τον πόνο και το πρήξιμο.
Αυτό που μπορεί όντως να βοηθήσει είναι, εάν χρησιμοποιήσετε το υγρό των φύλλων της αλόης ή της συκιάς. Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2012 στο «Medical Journal of Australia» έδειξε, ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι μέλισσες, όταν τσιμπούν, απελευθερώνουν τοπικά μια τοξίνη, που προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, την οποία η αλόη καταπραΰνει.


  • Γλυκόριζα για τον πονόλαιμο: Αλήθεια
Τα δραστικά συστατικά που περιέχει η ρίζα της γλυκόριζας έχουν αποδειχθεί, ότι απαλύνουν τον πονόλαιμο και διευκολύνουν τις ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα. Ο λόγος είναι, ότι η γλυκόριζα βοηθά στην επιβράδυνση της διάσπασης της κορτιζόλης.
Κλινικά, τα ανεπαρκή επίπεδα της κορτιζόλης σχετίζονται με αυξημένο πονόλαιμο, άρα ενισχύοντας τα φυσικά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, στην ουσία βοηθάτε να μειωθεί ο πονόλαιμος. Ένα τσάι με γλυκόριζα, δύο φορές την ημέρα ενδείκνυται για τον πονόλαιμο.
Ωστόσο, αποφύγετε τη γλυκόριζα, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε το συγκεκριμένο τσάι πριν κοιμηθείτε, γιατί μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.


  • Κολλητική ταινία για τις μυρμηγκιές: Αλήθεια
Μπορεί η χρήση της κολλητικής ταινίας για την θεραπεία κονδυλωμάτων (όπως οι μυρμηγκιές) να ακούγεται αστείο, αλλά μελέτες δείχνουν, ότι λειτουργεί πραγματικά.
Η ταινία φαίνεται πως λειτουργεί, ερεθίζοντας το δέρμα και τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επιτίθεται στον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα. Ωστόσο, απευθυνθείτε στο γιατρό σας πριν το κάνετε.
Η πρακτική είναι η εξής: Κόβετε την κολλητική ταινία περίπου μισό εκατοστό μεγαλύτερη από το μέγεθος του κονδυλώματος και την τοποθετείτε πάνω του. Μετά από έξι μέρες, βγάζετε την ταινία, μουσκεύετε το κονδύλωμα και απαλά (με μία ελαφρόπετρα) προσπαθείτε να το αφαιρέσετε.
Έπειτα αφήνετε την περιοχή ακάλυπτη για τη διάρκεια της νύχτας. Χρησιμοποιήστε ένα νέο κομμάτι κολλητικής ταινίας και επαναλάβετε έως ότου υποχωρήσει το κονδύλωμα. Προσοχή η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο μήνες.


  • Οδοντόκρεμα για τη φαγούρα από τα τσιμπήματα: Αλήθεια
Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να είναι χρήσιμες σε ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι αλλεργικοί σε αυτή. Η επίδραση της «δροσιάς» που προκαλεί η οδοντόκρεμα, μπορεί να συγκαλύψει την μετάδοση της φαγούρας στα νεύρα.
Ωστόσο, οδοντόκρεμες που περιέχουν προπυλενογλυκόλη και λαυρυλοθειϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση και θα πρέπει να αποφεύγονται. Απλώστε μια μικρή ποσότητα στην πληγείσα περιοχή, για διάστημα όχι περισσότερο από δύο ημέρες, αφού πρώτα ρωτήσετε τον γιατρό σας για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.


  • Μάραθος ή σπόροι κύμινου για τη δυσπεψία: Αλήθεια
Μασώντας μάραθο ή σπόρους κύμινου διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης, καθώς και τα δύο προϊόντα συμβάλλουν στη διάλυση των αερίων του στομάχου. Οι σπόροι μειώνουν το σχηματισμό αερίων και τις κράμπες, ενώ εάν έχετε συνεχή προβλήματα με την πέψη, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό σας, προκειμένου να μάθετε τι φταίει.
Για την περιστασιακή δυσπεψία, ωστόσο, μπορείτε να μασήσετε σπόρους μάραθου (έως ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα) μετά από τα γεύματα ή ανάμεσα από τα γεύματα. Στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μάραθο, βράστε μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό για 5 έως 10 λεπτά και καταναλώστε το ως ρόφημα.


  • Λευκό αλεύρι για τα εγκαύματα: Ψέμα
Καμία έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση του άσπρου αλευριού ως μια γρήγορη λύση πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, μια σειρά από άλλες σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.
Μηλόξυδο με ίσα μέρη νερού, για παράδειγμα, είναι μία «θεραπεία» που συνίσταται αλλά θέλει προσοχή. Εναλλακτικές πρακτικές είναι ακόμα το μέλι, τα φακελάκια τσαγιού, το γάλα και το αλεύρι βρώμης. Παλαιότερα θεωρούσαν ιδανικό γιατρικό την οδοντόκρεμα (η οποία υποτίθεται ότι δρόσιζε το έγκαυμα) αλλά κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει.


  • Φακελάκια τσαγιού για τον πόνο του έρπητα: Αλήθεια
Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος και χρειάζεται άμεση θεραπεία. Ωστόσο, τα φλαβονοειδή, που περιέχει το τσάι, μαζί με την καφεΐνη έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού του απλού έρπητα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του τσαγιού, οι κατεχίνες, ανακουφίζουν από τον πόνο και δρουν κατά του έρπητα. Τοποθετήστε ένα υγρό, δροσερό φακελάκι του τσαγιού στην κρύα πληγή κάθε μία ώρα και θα δείτε, ότι η φλεγμονή θα υποχωρήσει.


  • Η σοκολάτα διευκολύνει τον βήχα: Αλήθεια
Η πιο…γευστική θεραπεία για τον βήχα είναι ένα κομμμάτι σοκολάτας. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντιβηχικό. Δεδομένου ότι βρίσκεται στους κόκκους κακάο, η θεοβρωμίνη είναι παρούσα σε όλα τα προϊόντα της σοκολάτας, ειδικά μάλιστα στη μαύρη (σοκολάτα).
Η ακριβής ποσότητα της σοκολάτας ως…αντιβηχικό δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά 2 κομμάτια μαύρη σοκολάτα για ενήλικες και 1 κομμάτι για τα παιδιά, ίσως μπορούν να βοηθήσουν.


Πηγή: clickatlife.gr


Φτιάχνουμε λάδι για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα...

Καυτερό λάδι ειδικό για πόνους μυϊκούς, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα κ.α.
Είναι πολύ καλό, δοκιμασμένο και περνάει τον πόνο αρκετά γρήγορα με ένα μασάζ. Διάρκεια ζωής ενάμιση χρόνο και ίσως παραπάνω, γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε φτιάξει κάποια ποσότητα για ώρα ανάγκης.

Το ελαιόλαδο που αναγράφεται παρακάτω ως βάση της συνταγής, μπορεί να αντικατασταθεί με αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, ή ακόμα και με έλαιο άρνικας ή σπαθόλαδο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.



Συνταγή:
  • 1 lt παρθένο ελαιόλαδο
  • 15 καυτερές πιπεριές τσίλι αποξηραμένες
  • 2 ξύλα κανέλα
  • 7 άνθη κανέλας
  • 1 πρέζα μαραθόσπορο
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • 6 γαρίφαλα
  • 4 κεδρόμηλα
  • 1 πρέζα σπόρους άγριο κύμινο
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 5 με 6 κάρδαμα
  • λίγο τριμμένο τζίντζερ
  • 2 με 3 κλαράκια θυμάρι
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • 1 μικρό ματσάκι φασκόμηλο
  • 1 ματσάκι λεβάντα
Χτυπάμε όλα τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο) στο γουδί και τα βάζουμε σε ένα βάζο όπου ρίχνουμε τελικά και το λάδι. Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για ένα μήνα περίπου ανακινώντας το καθημερινά.

Όταν περάσει ο μήνας σουρώνουμε το μίγμα με ένα τουλπάνι, στύβοντας καλά, κρατάμε το λάδι και πετάμε τα υπόλοιπα. Το λάδι το βάζουμε σε καθαρό σκούρο μπουκάλι με μια ετικέτα «λάδι για μυϊκούς πόνους» και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Το είδα: fysikaproionta.blogspot.gr

Να θυμάστε πως οι πιπεριές τσίλι, περιέχουν την περίφημη ουσία καψαϊκίνη την οποία συναντάμε και σε θερμαντικά έμπλαστρα με ισχυρή δράση σε προβλήματα του αυχένα και της πλάτης!
Το λάδι μας θα έχει εξαιρετική απόδοση και σε αθλητές, αντί της χρήσης θερμαντικών αλοιφών!

Όσα προϊόντα δεν έχετε διαθέσιμα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το:



17 Τροφές – Εχθροί του καρκίνου του μαστού!


Συγκεκριμένα, υπάρχουν 17 τροφές, οι οποίες συμβάλουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά βοηθούν και στον περιορισμό των μεταστάσεων, εφόσον έχετε ήδη εμφανίσει τη νόσο.

Μούρα
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα μούρα βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.

Κουρκουμάς (http://www.mothernature.gr/pages/info.asp?code=SPC034)
Σε μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο κουρκουμάς συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν περιπτώσεις εξάπλωσης στους πνεύμονες.

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, το οποίο, όπως αναφέρουν διάφορες μελέτες, αποτελεί βασικό σύμμαχο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου.

Κόκκινο κρασί

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρασί θεωρείται «ευεργετικό» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, ενδέχεται να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
Το κόκκινο κρασί μάλιστα φαίνεται πως βοηθά να μειωθούν οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο, ενώ μία μελέτη αποκάλυψε ακόμη, ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία ακτινοβολίας, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες βλάβες.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί «μαχητές» στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν τον πιο επωφελή συνδυασμό των γλυκοσινολατών, όταν πρόκειται για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου.

Χυμός ροδιού
Πολλά υποσχόμενη έρευνα στο Ισραήλ δείχνει, ότι ο χυμός ροδιού καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας μόνο τα υγιή κύτταρα ενώ μπορεί να εμποδίσει τη διαμόρφωση νέων καρκινικών κυττάρων.

Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), μια ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Λάδι από λιναρόσπορο
Το λάδι που προέρχεται από λιναρόσπορο, περιέχει υψηλά επίπεδα σε λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων (χημικά όμοια με τα οιστρογόνα που επίσης δρουν ως αντιοξειδωτικά), που μπορούν να προστατεύσουν από τα καρκινικά κύτταρα, που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα.

Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτες, μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου είναι, ότι εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κρέας. Συγκεκριμένη έρευνα, έδειξε, ότι το σκόρδο μειώνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες (του μαγειρεμένου κρέατος), που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού.

Μπρόκολο-κουνουπίδι
Το μπρόκολο περιέχει ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκουροπράσινα λαχανικά (αλλά και αλλού) και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.

Σπανάκι
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν σπανάκι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσες δεν επέλεγαν το σπανάκι στο εβδομαδιαίο τους μενού.

Γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπ φρουτ εκτός των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είναι, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, κυρίαρχος παράγοντας αναστολής εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Κεράσια
Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν, ότι συγκεκριμένες ενώσεις που περιέχονται στα κεράσια και μάλιστα τα σκουρόχρωμα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παρεμπόδιση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Φαιοφύκη (είδος από θαλάσσιο φύκι)
Μια διατροφή πλούσια σε κατανάλωση φυκιών, σύμφωνα με μια μελέτη στο UC Berkeley, παρέχει φυτοοιστρογονικές ιδιότητες στον γυναικείο οργανισμό ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστραδιόλης ορού. Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν χλωροφύλλη και λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και φουσοϊδάνη, που διεγείρει την απόπτωση, δηλαδή τον κυτταρικό θάνατο, των καρκινικών κυττάρων.

Αγκινάρες
Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, συμβάλλει επίσης στον κυτταρικό θάνατο και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη, αποκάλυψε ότι τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Πηγή:Hygeia.news
Αναπαραγωγή από: http://www.filenades.gr/

Συνταγές: Βότανα και λάδια κατά της κυτταρίτιδας

Ο αιώνιος εχθρός της γυναίκας. Εννιά στις δέκα γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, ακόμα και εκείνες που είναι πολύ αδύνατες!
Αν το δέρμα σε ορισμένα σημεία του σώματός σας δείχνει σκληρό και ανάγλυφο, σαν φλούδα πορτοκαλιού, τότε ναι έχετε κυτταρίτιδα! Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης της είναι: μηροί, γλουτοί, εσωτερικό των μπράτσων, στομάχι, κοιλιά.
Η κυτταρίτιδα είναι λίπος και νερό που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και μειώνει την ελαστικότητα στον συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η αντιαισθητική εικόνα.
Τα αίτια της εμφάνισής της ποικίλουν. Τα γονίδια, το φύλο, το ποσοστό λίπους στο σώμα, η ηλικία καθώς και το πάχος της επιδερμίδας είναι παράγοντες που σχετίζονται με τα ποσοστά της κυτταρίτιδας ή το πόσο ορατή είναι. Ένας επίσης παράγοντας που επιρεάζει την δημιουργία της είναι το κάπνισμα. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά.  Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, αν εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.
Λάδι κατά της κυτταρίτιδας
Τι θα χρειαστείτε:
1 κούπα αμυγδαλέλαιο
1/2 φλ. φύλλα και άνθη γκρέϊπ φρουτ *
1/4 φλ. θυμάρι
1/4 φλ. μάραθο
1/2 καρότο τριμμένο
1/4 κουταλιάς πιπέρι μαύρο σε σκόνη

Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε τοπικά για μασάζ!
*Μπορούμε αντί για τα φύλλα και τα άνθη του γκρέϊπ φρουτ να ρίξουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο αφού το αφαιρέσουμε από τη φωτιά!
Πίλινγκ σώματος κατά της κυτταρίτιδας
2 κούπες αλάτι λεπτό
1 φλ. *έλαιο μέντας/δυόσμο
1 κ.γ. μάραθο αποξηραμένο
1/2 φλ.λεβάντα αποξηραμένη
*Αν δεν βρείτε έτοιμο λάδι μέντας:
Θα βάλετε μέσα σε μία κούπα αμυγδαλέλαιο, μια κούπα μέντα ή δυόσμο και θα το ζεστάνετε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.Στη συνέχεια θα αφαιρέσετε την μέντα/δυόσμο και αυτό θα έχει βγάλει τα συστατικά του!
Πηγή: http://www.cyladies.com/article/votana-kata-tis-kyttaritidas

Τα προϊόντα που αναγράφονται στη συνταγή μπορείτε να τα βρείτε στο:

Άρθρο: Το Ginkgo Biloba δοκιμάζεται κατά του Alzheimer

Τα φύλλα ή το εκχύλισμα των φύλλων του gingko biloba χρησιμοποιούνται ευρέως σε συμπληρώματα διατροφής ή σε καινοφανή τρόφιμα. Μια νέα κλινική δοκιμή πρωτογενούς πρόληψης της νόσου Alzheimer από τον DeKosky και τους συνεργάτες του έρχεται να εξετάσει την επίδραση του εκχυλίσματος Egb 761, το οποίο περιέχει 2 βασικά συστατικά: φλαβονοειδή σε ποσοστό 22% - 27% και λακτόνες τερπενίων (γκινγκολίδες και μπιλομπαλίδη) σε ποσοστά 5% έως 7%.

Τα μεν φλαβονοειδή επιδεικνύουν αντιοξειδωτική δράση και κατ’ επέκταση νευροπροστατευτική. Η γκινγκολίδη Β παρουσιάζει αντιπηκτική δράση, ενώ οι γκινγκολίδες Α και J φαίνεται να ενισχύουν τη νευρογένεση, να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από δυσλειτουργία και από τον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται από την άθροιση της πρωτεΐνης 42 του β-αμυλοειδούς (Αβ42). Ας μη λησμονούμε πως η πρωτεΐνη αυτή, η συσσώρευσή της και η φλεγμονώδης της δράση θεωρούνται κύριοι μηχανισμοί εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Η κλινική δοκιμή GEM περιέλαβε 3069 συμμετέχοντες που δεν είχαν αναπτύξει νοητική βλάβη ή εμφάνιζαν πολύ ήπια έκπτωση της νοητικής λειτουργίας. Άτομα που είχαν παρουσιάσει νόσο Alzheimer πριν τα 75 τους χρόνια εξαιρέθηκαν από τη δοκιμή. Τα άτομα της μελέτης χωρίστηκαν ώστε να λαμβάνουν με τυχαίο τρόπο είτε το EGb 761 (120 mgr δύο φορές/ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν ως προς την εμφάνιση άνοιας. Μέσα σε 6 χρόνια φάνηκε πως το EGb 761 δεν καθυστέρησε την εμφάνιση άνοιας οποιασδήποτε αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της Alzheimer.

Καμία δράση επίσης δεν φάνηκε ως προς την πιθανή ευεργετική επίδραση του EGb 761 σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια, στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή στη μείωση των αγγειακών βλαβών που ένα εγκεφαλικό επιφέρει.

Η σχέση του EGb 761 με την καρδιαγγειακή νόσο φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκη τελικά, καθώς 25% των συμμετεχόντων που έλαβαν το συγκεκριμένο εκχύλισμα και είχαν καρδιαγγειακή νόσο, πριν το διαχωρισμό τους σε σχέση με το αν θα λάμβαναν το EGb 761 ή το εικονικό φάρμακο, παρουσίασαν τελικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως πιθανότατα για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών που έχουν καρδιαγγειακή νόσο, η χρήση του Ginkgo Biloba να ενέχει κινδύνους.

Αποτελέσματα παλαιότερων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία και εξέτασαν τη δράση του στη νοητική λειτουργία, απέδωσαν μεικτά αποτελέσματα. Το στοιχείο που δεν μπορεί να προσδιορισθεί μετά από 2 δεκαετίες έρευνας είναι η ταυτότητα των βιοδραστικών ουσιών του συγκεκριμένου εκχυλίσματος. Η πολύ πρόσφατη κλινική δοκιμή GEM αποτελεί τη μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, τόσο σε αριθμό συμμετεχόντων όσο και χρονική διάρκεια, προσπάθεια. Οι παλιότερες έρευνες ήταν ή πολύ μικρότερες σε μέγεθος ή πολύ πιο βραχύχρονες.

Γεγονός πάντως αποτελεί πως απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Ginkgo Biloba στη νόσο Alzheimer και κατ’ επέκταση στην άνοια. Αν κάποια στιγμή βρεθεί κάποια ευεργετική επίδραση για μια ουσία, σίγουρα αυτή θα πρέπει να δίνεται στα πρώτα στάδια έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας, ώστε να προληφθεί η εξέλιξη της εκφυλιστικής αυτής νόσου.

Μέχρι να έρθουν στο φως τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε δράση αυτού του εκχυλίσματος, καλό θα ήταν να μη συνιστάται ή χρησιμοποιείται οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει Ginkgo Biloba, δεδομένων και των πιθανών προαναφερόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Οι ασθενείς και οι επαγγελματίες της υγείας ας αφήσουν τις φρούδες ελπίδες και ας εκτιμήσουν τη γνώση που μας παρέχουν τα υπάρχοντα δεδομένα.

πηγη http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6771


Φύλλα Ginkgo Biloba θα βρείτε στο παρακάτω link:





Οι ευεργετικές επιδράσεις του ginkgo στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, διαδίδονται εδώ και χρόνια από όσους ασκούν εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Σύμφωνα όμως με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, αυτό το πανάρχαιο γιατρικό φαίνεται πως ελάχιστα σχετίζεται με την επιβράδυνση του εκφυλισμού των νοητικών λειτουργιών που προκαλούν τα γηρατειά.

Ερευνητές σε έξι Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Steven DeKosky, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή της Βιρτζίνια, εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία μιας ομάδας ηλικιωμένων στην οποία χορήγησαν συμπληρώματα ginkgo και μιας άλλης στην οποία χορήγησαν χάπια placebo. Η επιδόσεις της πρώτης ομάδας δεν διέφεραν σε αξιοσημείωτο βαθμό από τις επιδόσεις της δεύτερης. Επομένως, σύμφωνα με τον Steven De Kosky δεν έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι το ginkgo διατηρεί την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Η συγκεκριμένη έρευνα όπως και μια προγενέστερη, η οποία διεξήχθη το 2008 με επικεφαλής και πάλι τον ίδιο καθηγητή, αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα ginkgo δεν αποτρέπουν την εξέλιξη της άνοιας ή του αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους. Ελάχιστα, λοιπόν, αν όχι καθόλου, μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών που σχετίζονται με την μνήμη, την γλώσσα και τον οπτικό και χωρικό προσανατολισμό.

Κάποιοι επιστήμονες πίστευαν ότι τα εκχυλίσματα του ginkgo θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιφλεγμονώδεις συντελεστές οι οποίοι διατηρούν υγιείς τις εγκεφαλικές συνάψεις και προάγουν την αδιάλειπτη παροχή θρεπτικών συστατικών στους νευρώνες. Θεωρούσαν επίσης το ginkgo ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο αποτρέπει την οξειδωτική φθορά των εγκεφαλικών νευρώνων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απαντώνται σε ρυπογόνες ουσίες ή δημιουργούνται ως υποπροϊόντα πολλών μεταβολικών διεργασιών. Αν όμως το ginkgo λειτουργούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Steven De Kosky και οι συνεργάτες του θα το είχαν επαληθεύσει με τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Ωστόσο, ο Steven DeKosky παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα υπόκειται σε περιορισμούς. Οι εθελοντές ήταν άνω των 70 ετών, συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επίδραση του ginkgo στη λειτουργία του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη στην περίπτωση που η χορήγησή του είχε ξεκινήσει σε νεαρότερη ηλικία. Στη συνέχεια, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το πώς ακριβώς επιδρά στο υπόλοιπο σώμα. Αν βελτιώνει την κυκλοφορία όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά σε ολόκληρο το σώμα, τότε η συγκεκριμένη έρευνα ίσως να μην ήταν αρκετά ενδελεχής ώστε να μπορέσει να εντοπίσει αυτές τις ανεπαίσθητες και έμμεσες επενέργειες.

Ο Douglas MacKay, ως αντιπρόεδρος των επιστημονικών και ρυθμιστικών υποθέσεων για το Συμβούλιο για την Αξιόπιστη Διατροφή, εύχεται να πραγματοποιηθούν πρόσθετες έρευνες. Αυτό όμως το οποίο απεύχεται είναι να κλείσει αυτή η έρευνα την πόρτα σε απαντήσεις σχετικά με ερωτήματα ή υποθέσεις εργασίας πάνω στο ginkgo. Συμπληρώνει, τέλος, ότι ο πήχης για αυτές τις πρόσθετες έρευνες φαίνεται να τοποθετείται ψηλότερα.

πηγη
http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday/lifestyleeueksia/lifestylediatrofi?media-type=html&user=anon&js_panename=lifestylediatrofi&action=portlets.PsmlPortletAction&eventsubmit_doview=2492755&category=lifestylediatrof



Ταμπλέτες Ginkgo Biloba θα βρείτε στο παρακάτω link:





Τα άτομα με επιληψία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δημοφιλές θεραπευτικό βότανο ginkgo biloba (τζίνγκο μπιλόμπα) ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικής κρίσης, προειδοποιούν Γερμανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα ευρήματά της έρευνάς τους στο περιοδικό Journal of Natural Products, δήλωσαν πεπεισμένοι ότι το βότανο μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβλαβή επίδραση στα άτομα με επιληψία, αναφέροντας ότι εντόπισαν 10 γραπτές αναφορές επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονταν με το ginkgo biloba.

Τα σκευάσματα τζίνγκο μπιλόμπα, τα οποία δημιουργούνται από τα φύλλα του ομώνυμου δέντρου, χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, από την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης έως τις κεφαλαλγίες και τον ίλιγγο.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, που εστίασε σε μία συγκεκριμένη χημική ουσία που περιλαμβάνει το βότανο, την τζινγκοτοξίνη, αναφέρει ότι τα ευρήματά της δείχνουν ότι η ουσία αυτή ενδέχεται να μεταβάλλει μια χημική οδό σηματοδότησης στον οργανισμό που συνδέεται με τις επιληπτικές κρίσεις και πιθανώς να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των αντιεπιληπτικών φαρμακευτικών αγωγών.

Ακόμη κι αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις ότι το βότανο ευθυνόταν για την αύξηση των επιληπτικών κρίσεων στα περιστατικά που αναφέρθηκαν, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι ασθενείς θα πρέπει να προειδοποιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο δυσμενούς επίδρασης του βοτάνου και οι παρασκευαστές των σκευασμάτων να καλούνται να ελέγχουν τα προϊόντα τους για τα επίπεδα της τοξίνης.

Πηγή: BBC News
http://www.healthview.gr/

Φύλλα Ginkgo Biloba θα βρείτε στο παρακάτω link:



Ταμπλέτες Ginkgo Biloba θα βρείτε στο παρακάτω link:

Καυτερά μπαχαρικά ... Η υγιεινή πινελιά στη μαγειρική

Για αιώνες οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν κυρίως τις θεραπευτικές τους ιδιότητες συνδυάζοντάς τα με βότανα, μέχρι που ανακάλυψαν τις πικάντικες και εξωτικές γεύσεις που μπορούν να δώσουν στα φαγητά. Τα περισσότερα καυτερά μπαχαρικά κατάγονται από την Ινδία και από εκεί η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία για να φτάσουν σήμερα να καταναλώνονται από όλο τον κόσμο και να έχουν μια μόνιμη θέση στις περισσότερες συνταγές.

Μαυροπίπερο

Το κλασσικό μαύρο πιπέρι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Προέρχεται από τους καρπούς των φυτών της οικογένειας Piperaceae και η καυτερή του γεύση οφείλεται στο αλκαλοειδές πιπερίνη.
Το μαυροπίπερο ερεθίζει συγκεκριμένους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, που με τη σειρά τους στέλνουν το μήνυμα στο στομάχι και αυτό εκκρίνει υδροχλωρικό οξύ, προετοιμάζοντάς το να δεχτεί την τροφή που καταπίνουμε.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα γαστρικά και παγκρεατικά ένζυμα, και κυρίως η χυμοθρυψίνη (ένζυμο απαραίτητο για την πέψη των πρωτεϊνών) καθώς και η λιπάση και τα χολικά οξέα (απαραίτητα για την πέψη τους λίπους). Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε αύξηση κατά 40% περίπου των ενζύμων αυτών μετά από κατανάλωση μαυροπίπερου.

Σε περίπτωση που το υδροχλωρικό οξύ δεν εκκρίνεται σε αρκετές ποσότητες στο στομάχι μας, η τροφή δεν μπορεί να διασπασθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει για πολύ ώρα εκεί και να γίνεται το υπόβαθρο (η τροφή) για διάφορους μικροοργανισμούς. Αυτοί δημιουργούν αέρια κατά τη διαδικασία που καλείται ζύμωση, με συνέπεια να νιώθουμε έντονο φούσκωμα, δυσφορία και πολλές φορές καούρες (καψίματα). Έτσι λοιπόν ο κλασσικός συνδυασμός του κρέατος με το μαύρο πιπέρι είναι ενδεδειγμένος καθώς διευκολύνεται η πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών του.

Το μαύρο πιπέρι έχει πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οφείλονται στο στην πιπερίνη αλλά και σε ένα φυτοχημικό που περιέχει, την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει επίσης και αντιβακτηριακές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.
Το μαυροπίπερο, όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέως εντέρου και του προστάτη. Είναι χαρακτηριστικό οτι στην Ινδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπαχαρικών, παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων αυτού του τύπου. Μάλιστα, η κατανάλωση κρέατος, που πιθανώς να σχετίζεται με την καρκινογένεση, αντισταθμίζεται με την παράλληλη κατανάλωση μπαχαρικών.

Διατροφικό προφίλ

Το μαύρο πιπέρι παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή:

* Σιδήρου, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως και
* Μαγγανίου, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 8% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας.

Πιπέρι Καγιέν

Προέρχεται από ποικιλία της πιπεριάς chili και η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καπσαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου. Ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά.

Λανθασμένα το τσίλι, όπως και το πιπέρι καγιέν έχει τη φήμη ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους. Αντίθετα, όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αλλά τον μειώνουν, αδρανοποιώντας βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση του πεπτικού έλκους. Επίσης, διεγείρουν το βλεννογόνο του στομάχου να εκκρίνει προστατευτικά υγρά που εμποδίζουν τη δημιουργία έλκους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν ήδη παρουσιάσει πεπτικό έλκος, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Διατροφικό προφίλ

Το πιπέρι καγιέν αποτελεί καλή πηγή:

* Βιταμίνης Α, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 15% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως και
* Βιταμίνης C, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% της απαραίτητης ποσότητας.

Πιπεριές τσίλι

Η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καπσαϊκίνη. Όσο περισσότερη καπσαϊκίνη περιέχει η πιπεριά, τόσο πιο καυτερή είναι. Όπως το πιπέρι καγιέν, έτσι και το τσίλι περιέχει σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου, γεγονός που του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, έδειξε ότι η κατανάλωση τσίλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μέσω μιας σειράς προστατευτικών επιδράσεων στα συγκεκριμένα κύτταρα. Ωστόσο η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες και συγκεκριμένα αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου.

Όπως και το πιπέρι καγιέν, έτσι και το τσίλι, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Από επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί ότι οι λαοί που καταναλώνουν συχνά τσίλι, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο προστατευτικός μηχανισμός περιλαμβάνει τη μειώση της οξείδωσης της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τη βλαπτική της επίδραση στα αγγεία.

Επίσης, το τσίλι όπως και όλα τα καυτερά μπαχαρικά ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας να την απομακρύνουμε όταν είμαστε κρυωμένοι.

Το τσίλι τέλος, όπως και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, αυξάνουν τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) του σώματος, ανεβάζοντας τις καύσεις του σώματός μας για περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους. Επομένως, μπορούν να συμβάλουν μακροπρόθεσμα και στη ρύθμιση του βάρους μας.

Διατροφικό προφίλ

Το τσίλι αποτελεί καλή πηγή:
Βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% και το 4%, αντίστοιχα, της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως. 
Πηγές: www.nutrimed.gr
Γράφει: Φαρατζιάν Πωλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αυτά και πολλά άλλα μπαχαρικά θα βρείτε στο:




Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) το υπνωτικό της φύσης

Το όνομα Βαλεριάνα σημαίνει το να είσαι υγιής στα λατινικά και αυτό προδίδει την θεραπευτική του ιδιότητα. Έχει έντονο άρωμα και οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για πολλά ιατρικά προβλήματα ενώ για αιώνες χρησιμοποιείται για νευρολογικές παθήσεις
Περιγραφή : Ανήκει στην οικογένεια των Βαλεριανιδών Η βαλεριάνα είναι φυτό με ρίζωμα πολυετές που μένει ζωντανό όταν ξεραίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα. Το ύψος της κυμαίνεται από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα. Έχει φύλλα σύνθετα πτεροειδή και τα άνθη της είναι μικρά άσπρα ή ρόδινα που σχηματίζουν πυκνές ταξιανθίες. Προτιμά τα υγρά και ψυχρά κλίματα και είναι αυτοφυές σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος. Ανθίζει το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε την ρίζα του φυτού, αλλά και τα ξεραμένα φύλλα που με αυτά φτιάχνουμε τσάι.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο και την υπέρταση, το σύνδρομο του ευερέσθιτου εντέρου, την εμμηνόπαυση, την ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου. Η βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί για υστερικές καταστάσεις, υπερδιέγερση, αϋπνία, ημικρανία, κράμπες, κολικούς του εντέρου, ρευματικούς πόνους, δυσμηνόρροια, νευρικές καταστάσεις. Οι κύριες χρήσεις της είναι για ηρεμιστικούς και υπνωτικούς λόγους, ενώ χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Προτείνεται επίσης για ανησυχία και νευρολογικές διαταραχές του ύπνου. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

Χρήση: Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2γραμ. ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική. Πρέπει να προστατεύεται από το φώς. Με το αφέψημά της επίσης γίνονται μπάνια κατά των σπασμών των νεογέννητων βρεφών. Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.Μην αφήνεται ποτέ τις ρίζες να μουσκέψουν πάνω από 2 ώρες. Λόγω της πικρής γεύσης και της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται να αναμείξεις το τσάι βαλεριάνας με ένα από τα παρακάτω βότανα: Κανέλα ή καγιέν (για τις κράμπες), γλυκάνισο (για πεπτικά προβλήματα), ή τζίντζερ (για ακανόνιστη περίοδο).ακομα υπάρχει και σε ταμπλετες για οσους προτημούν αφτήν την λύση.

Η ρίζα του φυτού, αν αποξηρανθεί προσεκτικά, (σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40 βαθμών C), περιέχει ιριδοειδή μονοτερπένια (εποξυ-τριεστέρες) και βαλερινικό οξύ, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη φαρμακολογική του δράση. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια διάφοροι ερευνητές έχουν αποδώσει σε διαφορετικά συστατικά την κατευναστική δράση του φυτού, καθώς εύκολα παράγονται μεταβολίτες που αξιολογούνται ανάλογα. Η δρόγη εξάλλου περιέχει και ένα πτητικό αιθέριο έλαιο, που σχετίζεται με τις ιδιότητες αυτές, χολίνη, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή και στερόλες. Το βαλερινικό οξύ έχει μυοχαλαρωτική και σπασμολυτική δράση.
Πρόσφατες φαρμακολογικές μελέτες έδειξαν ότι τα ενεργά συστατικά του φυτού «χρησιμοποιούν» τους ίδιους υποδοχείς με τα βαρβιτουρικά και τις βενζοδιαζεπίνες στον εγκέφαλο, αλλά σίγουρα με διαφορετικό τρόπο, αφού δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, δηλαδή πρωινή υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης.
Αν και κάποιες μελέτες υποστήριξαν ότι η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου κυρίως σε «φυσιολογικούς» ασθενείς και όχι τόσο σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, άλλες μελέτες έδειξαν μια σαφή βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου (44% των ασθενών) και στη διάρκειά του (89% των ασθενών), και σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αϋπνίας.

Πιθανές παρενέργειες
Μελέτες έχουν δείξει πως η βαλεριάνα δεν έχει επικίνδυνες παρενέργειες, ακόμα και με την κατανάλωση πολαπλάσιας ποσότητας από τη μέγιστη συνιστώμενη. Ωστόσο, εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλο,εφιάλτες, ίλιγγο και θολή όραση.

Πηγή: http://herb-and-diet.blogspot.gr/2010/07/valeriana-officinalis.html


Ρίζα βαλεριάνας θα βρείτε στο σύνδεσμο:

Ταμπλέτες βαλεριάνας θα βρείτε στο σύνδεσμο: