Σαμπούκος: Το καλύτερο όπλο κατά της καταρροής. Ιδανικός για βήχα και πονόλαιμο.....

Όταν κοροϊδεύαμε κάποιο κορίτσι φωνάζοντας το Αφροξυλάνθη, σίγουρα δεν ξέραμε ότι αναφερόμασταν στον σαμπούκο ή κουφοξυλιά. Ο σαμπούκος ανήκει στη λίστα των πολυτιμότερων βοτάνων, γιατί οι ιδιότητες του είναι πολλές, με εφαρμογές χειμώνα καλοκαίρι. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, καθένα για διαφορετικό λόγο. Τα άνθη του περιέχουν φλαβονοειδή, τανίνες και αιθέριο έλαιο. Είναι το καλύτερο όπλο κατά της καταρροής (γρίπη, κρυολόγημα) και κατά κάθε καταρροϊκής φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Έχουν όμως και δράση εφιδρωτική (όταν ξεραθούν). Οι καρποί του περιέχουν κυρίως βιταμίνη C, φυτικά οξέα και χρωστικές ουσίες. Γι' αυτό παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για τη βαφή υφασμάτων και νημάτων. Η κύρια δράση τους είναι υπακτική, διουρητική και εφιδρωτική. Είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς. Τα φύλλα του είναι ό,τι πρέπει για μώλωπες, διαστρέμματα, τραύματα αλλά και χιονίστρες, αφού η εξωτερική χρήση τους ενδείκνυται ως μαλακτικό και επουλωτικό του δέρματος, ενώ σε αφέψημα λειτουργεί ως καθαρτικό και αποχρεμπτικό, έχοντας παράλληλα διουρητική και εφιδρωτική δράση.


Πώς να το χρησιμοποιήσω;
  • Έγχυμα: Ρίξτε 2 κουταλιές του τσαγιού ξερά ή φρέσκα άνθη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Πίνεται ζεστό, 3 φορές την ημέρα.
  • Βάμμα: 2 - 4 ml βάμματος ανθέων, τρεις φορές την ημέρα, σε ένα ποτήρι νερό.
  • Χυμός: Βράζετε μια χούφτα φρέσκους καρπούς (ανά 1 ποτήρι νερό) για 2 - 3 λεπτά. Εκθλίψτε, μετά, το χυμό. Αν θέλετε να τον διατηρήσετε, βράστε τον χρησιμοποιώντας 1 μέρος μέλι για 10 μέρη χυμού. Μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι, 2 φορές την ημέρα, αφού το αραιώσετε σε ζεστό νερό.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ— για καλύτερη ζωή
Τσάι Ζαμπούκου
by MotherNature.gr
Για τον πυρετό εκ χόρτου (Hay fever), την αλλεργική ρινίτιδα και την επιπεφυκίτιδα
Για καλύτερα αποτελέσματα αναμείξτε ίσα μέρη άνθη σαμπούκου με ευφράσια. Από το μείγμα, ρίξτε σε βραστό νερό 1 με 1 1/2 κουταλιά του γλυκού (για κάθε κούπα νερό) και αφήστε το για 5 λεπτά. Από το έγχυμα, πίνετε μισή με μία κούπα, 2 με 3 φορές την ημέρα. Για αποτελεσματική θεραπεία ξεκινήστε τη χρήση του ένα μήνα πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της αλλεργίας.
Για την ανακούφιση της επιπεφυκίτιδας
Μπορείτε να βουτήξετε βαμβάκι στο στραγγισμένο έγχυμα και να το χρησιμοποιήσετε ως επίθεμα.
Για το κρυολόγημα
Φτιάξτε μείγμα με άνθη σαμπούκου, μέντα και αχιλλέα (σε ίσα μέρη). Χρησιμοποιήστε 1 - 1 1/2 κουταλιά του γλυκού για κάθε κούπα νερό, για να φτιάξετε έγχυμα. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται ζεστό, 1 κούπα, 2-3 φορές την ημέρα.
Για τα ηλιακά εγκαύματα
Πολτοποιήστε άνθη σαμπούκου σε γουδί και, αφού τα αναμείξετε με τζελ αλόης ή κρέμα καλέντουλας, χρησιμοποιήστε το ως κατάπλασμα πάνω στο «καμένο» δέρμα.
«Σβήνει» τις φακίδες
Με άνθη σαμπούκου φτιάξτε αφέψημα (1 κουταλιά βοτάνου σε 4 φλιτζάνια νερό, σιγοβράζετε για ένα τέταρτο). Βαφτίστε στο αφέψημα βαμβάκι και χρησιμοποιήστε το ως επίθεμα στις φακίδες. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τις ρυτίδες του προσώπου.


Ευχαριστούμε τον Θάνο Ραζή, βοτανολόγο - ομοιοπαθητικό, για τις συμβουλές του.
 Άρθρο της ΒΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο K-Life (Καθημερινή)
Είδαμε το άρθρο στο: http://www.dromostherapeia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου