Τριχόπτωση: Επιστρατεύστε τα όπλα της Φύσης!

Τις βλέπετε παντού: Να κρέμονται στα ρούχα σας, διασκορπισμένες στο πάτωμα ή στην μπανιέρα μετά το λούσιμο. Για να μην ασχολείστε με... τρίχες, μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο την παροδική τριχόπτωση, που κάνει συνήθως πιο αισθητή την εμφάνισή της άνοιξη και φθινόπωρο.


Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.
• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο
κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
• Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Αν, ωστόσο, έχετε αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά. Προτιμήστε το συσκευασμένο (που έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους) και προσέξτε την όψη του: πρέπει να έχει άσπρο και λαμπερό χρώμα. Στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε βασιλικό πολτό φρέσκο ή κατεψυγμένο, αλλά και σε αμπούλες, αναμεμειγμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.


Μία φορά τη βδομάδα, πριν το λούσιμο, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι ελιάς για μερικά λεπτά και στη συνέχεια απλώστε το λάδι μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα και για καλύτερο αποτέλεσμα καλύψτε τα μαλλιά με ένα σκουφάκι ή ζεστή πετσέτα, καθώς η ζέστη ενισχύει την τονωτική και θεραπευτική δράση του.
Αμυγδαλέλαιο από το
MotherNature.gr
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, που περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το οποίο επίσης ενδείκνυται για την τόνωση των μαλλιών, επειδή προστατεύει και ενισχύει και τη δομή της τρίχας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Έχετε ωστόσο υπόψη ότι, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, ενδέχεται τα λάδια (και ειδικά το δαφνέλαιο) να βαρύνουν την τρίχα και να εντείνουν τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα λούζετε προσεκτικά. Το μυστικό για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λάδι μετά τη θεραπεία είναι να μη βρέξετε τα μαλλιά πριν βάλετε το σαμπουάν. Ρίξτε όσο σαμπουάν χρειάζεστε στην παλάμη σας, αναμείξτε το με λίγο ζεστό νερό και μετά απλώστε το στα λαδωμένα μαλλιά. Η χρήση λαδιού πριν το λούσιμο θα σας «απαλλάξει» και από τη μαλακτική κρέμα.

 
• Ανακατέψτε ένα κεσέ γιαούρτι με έναν κρόκο αυγού και κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
• Φτιάξτε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 1 φλιτζάνι του ελληνικού μέλι (το οποίο θα έχετε πρώτα ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί) και 4 κούπες ζεστό νερό. Απλώστε τη λοσιόν στα μαλλιά μετά το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
• Φτιάξτε 100 γρ. αφέψημα από χαμομήλι (γνωστό για τις μαλακτικές του ιδιότητες) και ανακατέψτε το με 200 γρ. άχρωμη χένα σε μορφή σκόνης, 4 κουταλιές ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, μειώστε τις σε δύο) και 1 κρόκο αυγού. Απλώστε την παχύρρευστη μάσκα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα.


Ylang-ylang:
 Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.

Αιθέρια Έλαια από το
MotherNature.gr
Πατσουλί: Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
Θυμάρι: Περιορίζει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
Δεντρολίβανο: Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
Λεμόνι: Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
Αγριοκυπάρισσο: Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
Φασκόμηλο: Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.


• Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.
• Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
• Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
• Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
• Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.


Oι διαφορετικοί τύποι μαλλιών απαιτούν και διαφορετική φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.
Για ξηρά μαλλιά: Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.
Για λιπαρά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
Για κανονικά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.
Για θαμπά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.
Για πιτυρίδα: Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι.

Τι να αποφεύγετε:
• Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.
• Το κάπνισμα.
• Το άγχος.
• Το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι.
• Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά.


Γιατί πέφτουν τα μαλλιά;
Oι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται καθώς στη θέση τους φυτρώνουν νέες. Πολλές φορές, όμως, αυτή η καθημερινή ρουτίνα μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν χάνουμε περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες). Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Oι πιο συνηθισμένοι λόγοι της τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων. O γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε διαταραχές στην περίοδό σας και πολυκυστικές ωοθήκες, αν έχετε περάσει πρόσφατα μια σοβαρή λοίμωξη ή έχετε υποστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό σας από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Μαζί με την αγωγή που θα σας δώσει, θα υπογραμμίσει τη σημασία της σωστής διατροφής, που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην αγχώνεστε: Σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες -της παροδικής, ευτυχώς- τριχόπτωσης.

Όλα τα παραπάνω έλαια θα βρείτε στο:


Άρθρο της Αφροδίτης Φούντα, Απρίλιος 2008, Περιοδικό Vita
www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου