American Journal of Clinical Nutrition: Το πράσινο τσάι μειώνει την LDL (κακή χοληστερόλη)

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του Ιατρικού Κολεγίου Peking Union στο Πεκίνο μετά από μετα-ανάλυση 14 προηγούμενων κλινικών δοκιμών η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί η… πράσινη κουπάτη συνήθεια καθώς αναμένεται να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία του πληθυσμού.
Τα νέα ευρήματα δίνουν μια εξήγηση στο γιατί το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ξιν–Ξιν Ζενγκ. «Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή
αποστάγματος πράσινου τσαγιού οδήγησε σε σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης ορού καθώς και της LDL χοληστερόλης, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπήρξε επίδραση στα επίπεδα τηςHDL χοληστερόλης» ανέφερε ο ερευνητής.
Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα ανέλυσε αποτελέσματα 14 τυχαιοποιημένων δοκιμών στις οποίες οι συμμετέχοντες έπιναν πράσινο τσάι ή λάμβαναν υγρό απόσταγμα πράσινου τσαγιού για περίοδο που κυμαινόταν από τρεις εβδομάδες ως τρεις μήνες. Στις δοκιμές συμμετείχαν και εθελοντές που λάμβαναν εικονικό ρόφημα ή απόσταγμα.
Όπως προέκυψε, το ρόφημα ή το απόσταγμα μείωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης κατά
7,2 mg/dL (χιλιοστογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αίματος) σε σύγκριση με τις μετρήσεις που κατεγράφησαν στην ομάδα του εικονικού ροφήματος ή αποστάγματος. Η «κακή» LDL χοληστερόλη έπεσε κατά 2,2 mg/dL – ήτοι σε ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του 2%. Την ίδια στιγμή δεν επηρεάστηκαν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το πράσινο τσάι οφείλει την ευεργετική δράση του ενάντια στην «κακή» χοληστερόλη στις κατεχίνες που περιέχει. Οι συγκεκριμένες ουσίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.
Dr. Nathan Wong
Για μικρή επίδραση της κατανάλωσης του πράσινου τσαγιού στα επίπεδα χοληστερόλης έκανε λόγο ο Νέιθαν Γουόνγκ , επικεφαλής του Προγράμματος Πρόληψης των Καρδιοπαθειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ερβάιν, σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα. Όπως είπε «δεν πρέπει να συστήνεται η αντικατάσταση αποδεδειγμένα αποτελεσματικών φαρμάκων με το πράσινο τσάι σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη».
Υπογραμμίζεται ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σε ότι αφορά τη μεγάλη κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Και αυτό διότι έχουν υπάρξει δεκάδες αναφορές ηπατικής βλάβης σε άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες του ροφήματος. Παράλληλα είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά με ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση ο δρ Γουόνγκ τόνισε ότι η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει οφέλη συνολικά για την υγεία και όχι σε ό,τι αφορά μόνο τη χοληστερόλη. Μελέτες έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και θανάτου εξαιτίας πνευμονίας.

Περισσότερα άρθρα για το πράσινο τσάι και τις ιδιότητές του θα βρείτε στο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου