Βάλτε… μοβ λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υπό τον καθηγητή Douglas Kell, εκτιμούν ότι τρώγοντας κάποιος μοβ φρούτα, όπως μούρα και καταναλώνοντας πράσινο τσάι, βοηθάει τον οργανισμό του να αποκρούσει ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον.
Βάσει της νέας έρευνας, οι ως άνω ασθένειες εμφανίζονται εν μέρει από τον ελεύθερο σίδηρο που προκαλεί την παραγωγή επικίνδυνων τοξινών.
Οι τοξίνες αυτές, ονομάζονται ρίζες υδροξυλίου και δημιουργούν την εμφάνιση διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών σε διαφορετικά μέρη του σώματος, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο μας θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεσμεύουν το σίδηρο.
Κράνα, μύρτιλλα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βανίλιες, μελιτζάνες, περιέχουν πολυφαινόλες που τους χαρίζουν το μοβ χρώμα τους. Οι πολυφαινόλες λειτουργούν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τον ελεύθερο σίδηρο στα κύτταρα του οργανισμού.

Όπως υπογραμμίζεται στο ερευνητικό πόρισμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Toxicology, για τη θωράκιση του οργανισμού μας αρκεί η κατανάλωση «δύο μοβ φρούτων ή λαχανικών» καθημερινά.
Prof.Douglas Kell - University of Manchester
«Παραδοσιακά σκεφτόμαστε τον σίδηρο ως κάτι καλό για τον οργανισμό μας. Όμως στη λάθος μορφή, δηλαδή ο ελεύθερος σίδηρος, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που είναι τοξικές για το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr Kell, υπερθεματίζοντας ότι η εν λόγω έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει όχι μόνο στην επιβράδυνση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον, αλλά και στην ολοκληρωτική θεραπεία τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, πάντως, ανεξαρτήτου χρώματος, παρέχουν στον οργανισμό μας μεγάλο εύρος βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός υγιής και δραστήριος. Για το λόγο αυτό, σε καθημερινή βάση, η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μερίδες.

Το άρθρο γράφει η Λώρα Σπυροπούλου, δημοσιογράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου