Baby oil, à la Χειροποίητον

Αν θεωρείτε πως δεν είστε ακόμα έτοιμοι να αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας οδοντόπαστα ή αποσμητικό, τουλάχιστον φτιάξτε για το μωράκι σας φυσικά προϊόντα περιποίησης, με αγνά και υποαλλεργικά υλικά.



Τα παιδιά μας εκτίθενται καθημερινά σε αφύσικες ποσότητες χημικών, που συνοδεύουν κρυφά ή φανερά τα ειδικά παιδικά προϊόντα περιποίησης. Ποσότητες χημικών έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογνών.

Τα περισσότερα βρεφικά προϊόντα περιποίησης και σαμπουάν περιέχουν ουσίες που δε θα έπρεπε, όπως το γνωστό μας baby oil που δεν είναι τίποτα παραπάνω από υγρό πετρέλαιο (Mineral oil) με προσθήκη αρωμάτων. Το αγνό δέρμα των παιδιών απορροφά οτιδήποτε βάλουμε πάνω του, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι θα επιλέξουμε να βάλουμε πάνω του, μιας και το μωράκι μας δε μπορεί να κάνει από μόνο του την επιλογή. Πέρα από όλους τους παραπάνω λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να μάθουμε να φτιάχνουμε τα δικά μας βρεφικά προϊόντα, θα κάνουμε και μεγάλη οικονομία στη τσέπη μας.

Σπιτικό baby oil

Πετρέλαιο και άρωμα. Εξαιρετικός συνδυασμός για το νεογνικό δέρμα, δε νομίζετε; Εγώ δε θα έβαζα πετρέλαιο πάνω μου, μετά από όλα αυτά που έμαθα σε αυτό το άρθρο για τα καλλυντικά, γιατί να το βάλω πάνω στο παιδί μου;
Ένας απλούστατος τρόπος να αντικαταστήσετε το baby oil είναι να χρησιμοποιείτε στο εξής σκέτο οργανικό λάδι καρύδας. Αν σας αρέσουν τα πιο δύσκολα, διαβάστε τη παρακάτω συνταγή.
Θα χρειαστείτε:
  • 2 κούπες οργανικό ελαιόλαδο ή λάδι βερίκοκο (υποαλλεργικό και πιο ελαφρύ σε υφή)
  • 4 κουταλάκια του γλυκού πέταλα καλέντουλας
  • 4 κουταλάκια του γλυκού χαμομήλι
Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξετε τη συνταγή. Ο γρήγορος και ο αργός.
Γρήγορος: Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο δοχείο πάνω σε ζεστό νερό (bain marie) και θερμάνετε το. Προσθέστε τα βότανα και κρατήστε το σκεύος σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να εκχυλιστούν τα συστατικά των βοτάνων. Σουρώστε τα πέταλα και βάλτε το λάδι σε καθαρό και αποστειρωμένο μπουκάλι. Είναι έτοιμο για χρήση.
Αργός: Χρειάζεται παραπάνω χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο δυνατό και με μεγαλύτερη συγκέντρωση συστατικών. Τοποθετήστε τη καλέντουλα και το χαμομήλι σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και ρίξτε από πάνω το ελαιόλαδο. Κλείστε σφιχτά με το καπάκι και αφήστε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6-8 εβδομάδες, μέχρι να πάρει το λάδι ένα υπέροχο, ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα. Μόλις περάσει ο χρόνος που απαιτείται, σουρώνετε τα πέταλα και το διατηρείτε σε καθαρό και αποστειρωμένο μπουκάλι. Είναι ένα υπέροχο λάδι για τη περιποίηση του δέρματος του μωρού αλλά και του δικού σας. Θα ανακουφίσει το μωράκι σας από δερματικούς ερεθισμούς και νινίδα και θα το χαλαρώσει, πριν το νυκτερινό του ύπνο.
Προσαρμόστε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τις ανάγκες σας. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου