Τα οφέλη του Ginkgo Biloba (τζίνγκο μπιλόμπα)

To ginkgo biloba (τζίνγκο μπιλόμπα), ένα εκχύλισμα από τα φύλλα του δένδρου ginkgo (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο), εί­ναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και από τα σπουδαιότερα ζωτικά θρεπτικά συστατικά για την ανα­στολή της γήρανσης του εγκεφάλου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φυτικής προέλευσης φάρμακα. Οι αντιοξειδωτικές φλαβόνες στις οποίες οφείλει τη μεγάλη του απο­τελεσματικότητα στον εγκέφαλο, βοηθούν επίσης και σε άλλες πλευρές της υγείας.
Στην Ευρώπη, όπου το ginkgo biloba αποτελεί μέρος πρότυπων θεραπειών που χρησιμοποιούν βότανα εδώ και χρόνια, αποτελεί σχεδόν το 1% του συνόλου της αγοράς φαρμάκων. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις των προϊόντων ginkgo σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνoύν σήμερα το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αντιοξειδωτικό βότανο

Το ginkgo biloba περιέχει δύο ομάδες δραστικών ουσιών:

- τα φλαβονοειδή και
- τις λακτόνες τερπενίων συμπεριλαμβανομένων των γκιγκολιδίων Α, Β και  Γ, τα διλοβολίδια, το quercetin (κερσετίνη), και τα καεμφερόλη.
Τα γκιγκολίδια ελέγχουν την αλλεργική φλεγμονή, το αναφυλακτικό σοκ και το άσθμα. Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι το biloba έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της πρόωρης γήρανσης και της άνοιας και αποκαλύπτουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύουν τα μάτια για καθαρότερη όραση, το καρδιαγγειακό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το συμπλήρωμα ginkgo biloba πρέπει να περιέχει 24% φλαβονοειδή και 6% τερπενοειδή. Αυτά τα απαιτούμενα επίπεδα είναι γνωστό ότι δίνουν το μέγιστο δυνατό όφελος για το άτομο που τα λαμβάνει.
Η χρήση των φύλλων του ginkgo biloba στην ιατρική πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2800 π.Χ. Μελέτες έδειξαν ότι το βότανο είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα φύλλα του φυτού μετριάζουν τις δυσμενείς επιδράσεις του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το Ginkgo Biloba χρησιμοποιείται για περιπτώσεις κυκλοφορικών προβλημάτων και άλλων σχετιζόμενων διαταραχών όπως είναι ο βόμβος (κουδούνισμα των αυτιών), το Αλτσχάιμερ, η ζαλάδα, το σύνδρομο Raynauds, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, η ημικρανία, οι δυσλειτουργίες στύσης, η φλεγμονή και διαταραχές στην πνευματική και εγκεφαλική λειτουργία.

Χρήσιμο για τη μνήμη

Γνωρίζουμε από περισσότερες από 50 μελέτες έρευνας ότι τα ενεργά συστατικά του τζίνγκο μπιλόμπα είναι πολύ αποτελεσματικά για την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Καλύτερη ροή αίματος σημαίνει καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη γενική εγρήγορση. Πολυά­ριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε περιπτώσεις εγκεφαλικής ανεπάρ­κειας (ανεπαρκούς ροής αίματος στον εγκέφαλο), το ginkgo biloba αποτελεί μια πολύτιμη και εξαιρετικά ασφαλή θεραπεία. Αποκαθιστώντας μια ομαλότερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, το τζίνγκο μπιλόμπα μειώνει την απώλεια μνήμης, τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την ψυχοκινητική διέγερση. Φυσικά, καλύτερη ροή αίματος σημαί­νει επίσης μικρότερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό. To ginkgo biloba μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και με άλλον ένα τρόπο, κάνοντας τα αιμο­πετάλια λιγότερο κολλώδη, και συνεπώς μειώνοντας τις πιθανότητες να σχηματίσουν θρόμβο και να αποκλείσουν τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.
To τζίνγκο μπιλόμπα μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνουμε και ίσως να ανα­κόψουμε, ή ακόμα και να αναστρέψουμε, μερικές από τις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το ginkgo biloba είναι εγκεκριμένη θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ στη Γερμανία και για ορισμένες άλλες χώρες. Αρκετές πρόσφατες μελέτες στις Ηνωμένες Πο­λιτείες έχουν δείξει ότι η λήψη του βοτάνου μπορεί να σταθεροποιήσει, και ακόμα και να βελτιώσει, την άνοια τύπου Αλτσχάιμερ για διάστημα έως και ενός έτους. Στις μελέτες, οι ασθενείς που έπαιρναν ginkgo biloba εί­χαν σταθερή ή βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Τα πήγαν το ίδιο καλά με άλλους ασθενείς που έπαιρναν ακριβότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς να εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες και τα πήγαν πολύ καλύτερα από ασθενείς που πήραν μόνο placebo.
Να επιλέγετε πάντα συμπλήρωμα ginkgo σε μορφή τυποποιημένων δισκίων που περιέχουν 24% φλαβονοειδή και 6% τερπένια. Για ενήλι­κες ηλικίας άνω των 40 ετών συνιστάται η λήψη τουλάχιστον 60 mg (είναι η ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα δισκίο) τρεις φορές την ημέρα, για συνολική δοσολογία 180 mg. Για ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών ή άτομα που εμφανίζουν απώλεια της βραχύχρονης μνήμης συνι­στάται αύξηση της δόσης σε δύο, ή ακόμα και τρία, δισκία των 60 mg τη φορά, τρεις φορές την ημέρα, για συνολική δοσολογία 240 έως 360 mg. Ακόμα και πολύ μεγαλύτερες δόσεις είναι ασφαλείς.
Όταν παίρνετε ginkgo biloba για να βελτιώσετε τη γενική σας ικα­νότητα εγρήγορσης και την οξύνοιά σας, το αποτέλεσμα είναι αισθη­τό σχεδόν αμέσως. To ginkgo δεν είναι διεγερτικό, ωστόσο, και δεν πρόκιεται να σας κρατήσει ξάγρυπνους τη νύχτα ή να σας φέρει νευρι­κότητα. Δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες κατά τη χρήση του τζίνγκο μπιλόμπα. Επίσης, δεν έχουν καταγραφεί σε κλινικές δοκιμές σημαντικές παρενέργειες σε άτομα που λάμβαναν 600 mg εκχυλίσματος φύλλου σε μία δόση. Ελαφρές παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές και κεφαλαλγίες. Προσοχή όμως στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Τo βότανο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία με αντιπηκτικά, όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη.
Τέλος, τα συ­μπληρώματα ginkgo βοηθούν επίσης στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών, σταθεροποιούν τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και ανακουφίζουν από τη δυσφορία της διαλείπουσας χωλότητας, μιας κυκλοφορικής διαταραχής των ποδιών. Βελτιώνοντας την κυκλοφορία μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων των ματιών, το ginkgo biloba βοηθά επίσης παρέχοντας προστασία από προβλήματα όπως η εκφύ­λιση της ωχράς κηλίδας και οι καταρράκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου