Καταπολεμήστε τα λίπη με …μπαχαρικά!

Μια διατροφή πλούσια σε μπαχαρικά, όπως είναι ο κουρκουμάς και η κανέλα, μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη ζημιά που προκαλείται από τα λιπαρά γεύματα, λένε οι επιστήμονες. 

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Penn State βρήκε ένα μείγμα μπαχαρικών (δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο, σκόνη σκόρδου και πάπρικα) με αντιοξειδωτικές δράσεις, που μπορεί να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες στην καρδιά, από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. 

Όταν κάποιος άνθρωπος τρώει ένα γεύμα, το σώμα του χρησιμοποιεί τις θερμίδες από τους υδατάνθρακες ως ενέργεια, ενώ εκείνες που απομένουν, σε τριγλυκερίδια που αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα για μελλοντική χρήση. Κανονικά ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, προκαλεί αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων –ένα είδος λίπους στο αίμα. Όταν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, ή εάν για άλλους λόγους τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αυξηθούν πάρα πολύ, υπάρχει παράλληλα και μεγάλη αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. 

Όμως, παρατηρήθηκε ότι, η προσθήκη καρυκευμάτων σε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, μειώνει την αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά 30% περίπου, σε σύγκριση με ένα ίδιο γεύμα χωρίς μπαχαρικά! 

Τα αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα μπαχαρικά, μπορεί να μειώσουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες που ενδεχομένως να υπάρχει στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει και ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης πολλών χρόνιων ασθενειών. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το στρες αυτό συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις, την αρθρίτιδα και το διαβήτη. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, η προσθήκη δύο κουταλιών της σούπας μπαχαρικών στα γεύματα, δεν προκαλεί στομαχικές διαταραχές, ενώ αντιθέτως κάνει το φαγητό νοστιμότερο και υγιεινότερο.

Πηγή: http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=1260417


Μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών θα βρείτε στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου