Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας


Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

Πιο πρόσφατα, το τσάι μέντας ανακαλύφθηκε από τους επιστημονικούς ερευνητές, οι οποίοι επαληθεύουν ολοένα και περισσότερο τα στοιχεία της ιστορίας αναγνωρίζοντας τα οφέλη του τσαγιού μέντας για την υγεία. Ποιά είναι αυτά τα οφέλη;

Οι αποδείξεις της Ιστορίας
Πριν επικρατήσει η επιστημονική μεθοδολογία επικρατούσε η αποτελεσματικότητα των φυτικών φαρμάκων που διαδιδόταν από στόμα σε στόμα. Το τσάι μέντας ήταν ένα δημοφιλές γιατροσόφι, απλώς και μόνο επειδή λεγόταν ότι δρούσε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά ανακουφίζοντας μια σειρά διαταραχών συμπεριλαμβανομένων:

   Πονοκέφαλοι
   Ρινικά προβλήματα
   Στομαχικές διαταραχές
   Εμμηνοροϊκές κράμπες

     Μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυώματος ή του πονοκεφάλου, κάτι που είναι ένας από τους λόγους που είναι δημοφιλές συστατικό στην αρωματοθεραπεία. Επιπλέον, η τοπική εφαρμογή της μέντας, οι ενέσεις μέντας και το έλαιο μέντας χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων όπως οι δερματικές διαταραχές και η αρθρίτιδα.

     Στο παρελθόν όσοι χρησιμοποιούσαν τσάι μέντας και τα έλαιά της για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενδιαφερόντουσαν λιγότερο για το πώς ή γιατί δρούσαν από το γεγονός ότι φαίνονταν στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικά. Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν πιο πρόσφατα και τα περισσότερα απαντήθηκαν. Ανακαλύφθηκε ότι η δραστική ουσία της μέντας, η μενθόλη, έχει αντισπασμωδικά αποτελέσματα. Αυτό εξηγεί γιατί ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές τόσο γρήγορα. Το γεγονός ότι είναι μυοχαλαρωτικό μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβάλλει στην ανακούφιση του άγχους. Σημαντικό για τους πάσχοντες από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) το ελάχιστα γνωστό και δύσκολο για την αντιμετώπιση των διαταραχών, το έλαιο μέντας , όταν χορηγείται κλινικά έχει αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο στην ανακούφιση αυτής της πάθησης και πιστεύεται ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Άλλα οφέλη του τσαγιού μέντας για την υγεία
     Η μέντα έχει ιδιότητες που δίνουν μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματική στη χρήση της ως καθαριστικός παράγοντας της επιδερμίδας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηριακών μολύνσεων. Επίσης, είναι γνωστό ότι έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, έτσι μπορεί να αποτελέσει μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από αναπνευστικές διαταραχές. Γνωστό αναλγησιακό η μέντα μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.

     Επίσης, το τσάι μέντας μπορεί να είναι ιδανικό βοήθημα για τη μελέτη των φοιτητών και βοηθά τους οδηγούς να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε μια μελέτη, μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας έδειξε ότι βοηθά τους φοιτητές να παραμένουν ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι όταν μελετάνε. Σε μια άλλη μελέτη, το τσάι μέντας βοηθούσε τους οδηγούς να παραμένουν σε επαγρύπνηση και χαλαροί στην κίνηση.

     Έχουν σημειωθεί μερικές παρενέργειες του τσαγιού μέντας, αν και οι επαγγελματίες της υγείας προειδοποιούν ενάντια στη χρήση της από τα άτομα που υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική ποσότητα στομαχικού οξέος, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος. Σε γενικές γραμμές όμως το τσάι μέντας είναι υγειινό, θεραπευτικό και χαλαρωτικό, επομένως ξαπλώστε, χαλαρώστε, εισπνεύστε το υγειινό άρωμά του και απολαύστε τη δροσερή γεύση του τσαγιού μέντας.

Πηγή: http://totalbeauty.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου