Συνταγή: Ζάχαρη λεβάντας

Αν νομίζατε ότι η λεβάντα χρησιμοποιείται μόνο για να διώχνει το σκώρο από τη ντουλάπα σας είστε γελασμένοι. Οι gourmet κηπουροί ξέρουν πως τα λουλούδια της λεβάντας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην κουζίνα τους!
Ετοιμάστε ζάχαρη λεβάντας ανακατεύοντας μέσα σε γυάλινο βάζο 1 μέρος άνθη λεβάντας σε 10 μέρη κρυσταλλικής ζάχαρης. Αφήστε τα για 2 εβδομάδες και έπειτα πασπαλίστε με το αρωματικό αυτό άρτυμα τις τάρτες φρούτων, τις μαρμελάδες και τους λουκουμάδες!
Η λεβάντα συνδυάζεται γευστικά με τα κρεμώδη τυριά (mascarpone, ricotta κ.λπ.), το δεντρολίβανο, το αρνί, το κοτόπουλο, την πάπια, τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμες) και τους ξηρούς καρπούς (καρύδια).
Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε!

Περιγραφή και καλλιέργεια
Η λεβάντα είναι ένα δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένος Lavandula, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 28 είδη φυτών  που αυτοφύονται στις Παραμεσόγειες περιοχές , τη δυτική Ασία και την Ινδία. Είναι φυτά αειθαλή, φρυγανώδη και ιδιαίτερα αρωματικά.
Τα πιο γνωστά είδη είναι η Lavandula spica (Λεβάντα η  σταχυώδης), L. stoechas (Λεβάντα η στοιχάς) ή L.vera (Λεβάντα η γνήσια).
  • Τα κλαδιά της εκπτύσσονται από τη βάση σε αστεροειδή διάταξη, έχουν όρθια ανάπτυξη και καλύπτονται από τριχίδια.
  •  Τα φύλλα είναι γραμμοειδή ή προμήκη, ακέραια ή με χείλη.
  • Τα άνθη της είναι κυανά- μωβ και φύονται επάκρια στον βλαστό σε ταξιανθία στάχεως. Η ανθοφορία εμφανίζεται τέλος Άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.
  • Φυτό μέτριου ρυθμού ανάπτυξης, που ευδοκιμέι σε ηλιόλουστες θέσεις
  • Προτιμά χώμα με καλή αποστράγγιση και Ph 6,5- 7,5. Δεν ευδοκιμεί σε εδάφη με πολλή υγρασίας, ενώ είναι ανθεκτική στην έλλειψη νερού. Ωστόσο δεν αντέχει συνθήκες ολοσχερούς ξηρασίας.
  • Η παρουσία ασβεστίου στο χώμα αυξάνει το άρωμα των ανθών.
  • Φυτεύετε το φθινόπωρο ή την άνοιξη και κάθε καλοκαίρι μετά το πέρας της ανθοφορίας κλαδεύετε τους βλαστούς κατά το 1/3 του μήκους τους.
  • Πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα 10-12 εκ. τον Αύγουστο και μεταφυτεύεται ως νεαρό φυτό την επόμενη Άνοιξη.
  • Καλλωπιστική χρήση: για χαμηλούς φράχτες, για ασβεστούχα χαλικώδη εδάφη που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα, για αρωματικούς κήπους. 
Πηγή: http://blog.livingreen.gr

Λεβάντα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου